PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Medikaments pret aterosklerozi kavē ar diabētu saistīta akluma attīstību

Doctus
Zinātnieki Lielbritānijā atklājuši, ka medikaments, kas radīts kardiovaskulāro slimību ārstēšanai, iespējams, var mazināt ar cukura diabētu saistīta akluma attīstību.

Pēc neseniem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aprēķiniem, ar cukura diabētu slimo 422 miljoni cilvēku pasaulē. Viena no biežākajām diabēta komplikācijām ir redzes pavājināšanās – diabētiska makulāra tūska attīstās apmēram 7% cukura diabēta pacientu un ir viens no biežākajiem akluma iemesliem Rietumu pasaulē. Zinātnieki atklājuši, ka darapladibs inhibē enzīmu, kura līmenis ir paaugstināts pacientiem ar cukura diabētu un kā ietekmē pastiprinās acs asinsvadu caurlaidība, veicinot tīklenes tūskas attīstīšanos un redzes pavājināšanos.

Šobrīd diabētisku makulāru tūsku ārstē ar injicējamu preparātu, ko ievada acī ik pēc 4-6 nedēļām. Šī ārstēšanas metode ir ļoti dārga un ir efektīva vien 50% pacientu. Darapladiba tablete varētu mazināt nepieciešamību veikt injekcijas ik mēnesi, un pasargāt plašāku pacientu grupu no redzes zuduma.

Profesors, kas piedalījies pētījumā, Alan Stitt no Kvīnsas universitātes (Lielbritānija) skaidro: "Diabēta ierosinātu aklumu rada paaugstināts glikozes līmenis asinīs, kas bojā tīklenes asinsvadus. Enzīms Lp-PLA2, kas metabolizē taukus asinīs, veicina asinsvadu bojājumu un caurlaidību tīklenē – šo enzīmu savukārt inhibē darapladibs. Lai arī sākotnēji darapladibs radīts kardiovaskulāru slimību pacientu ārstēšanai, šis atklājums paver jaunas iespējas; plānots šo efektu apstiprināt klīniskos pētījumos un, ja tie būs veiksmīgi, jau drīz pacientiem varēsim piedāvāt alternatīvu, nesāpīgu un izmaksu efektīvu ar diabētu saistītas redzes pavājināšanās ārstēšanu."

AVOTS: Paul Canning, et al. Lipoprotein-associated phospholipase A2(Lp-PLA2) as a therapeutic target to prevent retinal vasopermeability during diabetes. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016; 201514213.