Riekstu lietošana uzturā uzlabo kolorektālā vēža pacientu izdzīvotību

Doctus . | 2018. gada 2. marts

Pētījumā ar 3.stadijas kolorektālā vēža pacientiem secināja, ka riekstu lietošana uzturā uzlabo izdzīvotības rādītājus. Pacientiem, kuri apēda 2 vai vairāk riekstu porcijas nedēļā, pagarinājās gan no slimības brīvais periods, gan kopējā izdzīvotība.

Novērojumu pētījumos pierādīts, ka augstāks kolorektālā vēža recidīvu un mirstības risks ir pacientiem ar hiperinsulinēmiju, tai skaitā, 2.tipa cukura diabētu, aptaukošanos, mazkustīgu dzīvesveidu un lielu glikēmisko slodzi uzturā. Riekstu lietošana uzturā ir saistīta ar zemāku 2.tipa cukura diabēta, metabolā sindroma un insulīna rezistences risku. Tomēr līdz šim nebija pētīta saistība starp riekstu lietošanu uzturā un kolorektālā vēža pacientu izdzīvotību.

Tika veikts perspektīvs, novērojuma pētījums ar 826 3.stadijas kolorektālā vēža pacientiem, kuri aizpildīja uztura anketu.

Pēc mediānā 6,5 gadu novērošanas perioda, salīdzinot pacientus, kuri nelietoja uzturā riekstus ar pacientiem, kuri lietoja divas vai vairāk riekstu porcijas nedēļā, secināja, ka pacietiem, kuri lietoja uzturā riekstus, bija garāks bez slimības periods (HR=0,58; 95 % TI [0,37 – 0,92]) un labāki izdzīvotības rādītāji (HR=0,43; 95 % TI [0,25 – 0,74]).  Apakšgrupu analīze uzrādīja, lielāki ieguvumi ir uzturā lietojot kokos augošus riekstus (HR no slimības brīvajam periodam 0,54 95 % TI [0,34 – 0,85]) un kopējai izdzīvotībai HR=0,47; 95 % TI [0,27 – 0,82]).

Pētnieki secina, ka uzturs, kurā tiek lietoti rieksti, ir saistīts ar zemāku vēža recidīva risku un mazāku mirstību pacientiem ar 3.stadijas kolorektālo vēzi.

 

AVOTS: Fadelu T, Zhang S, Niedzwiecki D, et al. Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). Journal of Clinical Oncology, 2018.

 

Uz augšu ↑