Izmaiņas uzturā var mazināt psoriāzes smaguma pakāpi

Doctus . | 2018. gada 26. jūnijs

Uztura izmaiņas kopā ar standarta terapiju var palīdzēt pacientiem ar psoriāzi vai psoriātisku artrītu mazināt slimības smaguma pakāpi, secināts sistemātiskā literatūras apskatā.

Psoriāze ir hroniska, iekaisīga ādas slimība, kas būtiski ietekmē pacienta dzīves kvalitāti. Ir svarīgi noskaidrot, vai uztura paradumi un to izmaiņas var ietekmēt slimības smaguma pakāpi. Sistemātiskajam apskatam tika izmantoti jau iepriekš veiktie apskati un papildus primārā literatūra, kas atrodama MEDLINE datu bāzē par laika periodu 2014.gada 1.jnavāris – 2017.gada 31.augusts, kurā analizēta saistība starp psoriāzi un uztura paradumiem.

Kopumā tika identificēti 55 pētījumi, par kopumā 77 557 unikāliem dalībniekiem, tai skaitā, 4534 pacientiem ar psoriāzi.  Pētnieki secināja, ka stingri tiek rekomendēta svara samazināšana ar samazinātu kaloriju daudzuma diētu pacientiem ar psoriāzi, kuriem ir liekais svars un aptaukošanās. Tāpat pacientiem ar pozitīvu glutēna jutības testu tiek rekomendēta bez glutēna diēta, tomēr nav ieteicams visiem psoriāzes pacientiem noteikt glutēna nepanesību, jo ir daudz viltus pozitīvie rezultāti. Atsevišķos, zemas kvalitātes pētījumos ir norādīti atsevišķi produkti, uzturvielas un uztura paradumi, kas var ietekmēt psoriāzi.

Pacientiem ar psoriātisku artrītu tiek ieteikt lietot D vitamīnu un pacientiem ar lieko svaru un aptaukošanos pielietot mazkaloriju diētu svara samazināšanai.

Diētas izmaiņām vienmēr jābūt kopā ar standarta terapiju, nevar ieviest tiaki diētas izmaiņas un cerēt uz psoriāzes smaguma pakāpes mazināšanos.

 

AVOTS: Ford AR, Siegel M, Bagel J, et al. Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis FoundationA Systematic Review. JAMA Dermatol. Published online June 20, 2018.

Uz augšu ↑