Mākslīgi saldinātie gāzētie dzērieni uzlabo izdzīvotības rādītājus pacientiem ar zarnu vēzi

Doctus . | 2018. gada 25. jūlijs

Novērojuma pētījumos ir pierādīts, ka biežāki zarnu vēža recidīvi un augstāka mirstība ir novērojama pie pārmērīga enerģijas balansa, veicinošie faktori ir mazkustīgs dzīvesveids, cukura diabēts, palielināta glikēmiskā slodze un pārmērīgs saldināto dzērienu patēriņš.

Tomēr saistība starp mākslīgi saldinātajiem dzērieniem un zarnu vēža recidīviem un izdzīvotību nebija zināma. Tika analizēti dati par 1018 pacientiem ar 3.stadijas zarnu vēzi, kuri prospektīvi ziņoja par uztura paradumiem ķīmijterapijas laikā un pēc tās. Izmantojot Koks proporcionālo draudu modeli, novērtēja saistību starp mākslīgi saldināto dzērienu lietošanu un vēža recidīviem un mirstību. Pētnieki secināja, ka pacientiem, kuri katru dienu izdzēra vienu vai vairākas mākslīgi saldinātā gāzētā dzēriena porcijas vēža recidīvu vai mirstības draudu attiecība (HR) bija 0,54 (95 % TI [0,36 - 0,8]), salīdzinot ar tiem pacientiem, kuri izvairījās no šo dzērienu lietošanas (p<0,05). Līdzīgi, paaugstinot mākslīgi saldināto gāzēto dzērienu patēriņu, uzlabojās gan bez recidīvu izdzīvotības laiks (p<0,05), gan kopējais izdzīvotības laiks (p<0,05). Aizvietošanas modelī pierādīja, ka aizvietojot 1 porciju ar cukuru saldinātu gāzētu dzērienu ar mākslīgi saldinātu gāzēta dzēriena porciju par 23% samazinās recidīvu biežums (RR=0,77; 95 % TI [0,63 - 0,95]). Pētnieki secina, ka mākslīgi saldinātu gāzētu dzērienu patēriņš ir saistīts ar statistiski ticami zemāku vēža recidīvu un mirstības risku pacientiem ar 3.stadijas zarnu vēzi. Nepieciešami papildus pētījumi, lai apstiprinātu šos rezultātus. AVOTS: Guercio BJ, Zhang S, Niedzwiecki D, et al. Associations of artificially sweetened beverage intake with disease recurrence and mortality in stage III colon cancer: Results from CALGB 89803 (Alliance). PLoS ONE, 2018, 13(7): e0199244.

Uz augšu ↑