PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pierādīta saistība starp uzturu un astmas simptomiem un astmas kontroli pieaugušajiem

Doctus
Cilvēkiem, kuriem ir veselīgi ēšanas paradumi, ir retāki astmas simptomi un labāka astmas kontrole, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā European Respiratory Journal.

Līdz šim saistība starp astmu un uztura paradumiem nebija izpētīta. Tādēļ šī pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp uztura paradumiem un astmas simptomiem un astmas kontroli.

Astma tika definēta pēc astmas simptomu skalas (5 jautājumu summa) un astmas kontrole tika noteikta pēc astmas kontroles testa.

Pētījumā tika analizēti dati par 34 776 pieaugušajiem, kuri aizpildīja respiratoro jautājumu anketu 2017.gadā. 28 % sieviešu un 25 % vīriešu, kuri piedalījās pētījumā, bija vismaz viens astmas simptoms. Lai izvērtētu astmas kontroli, dalībniekiem ar astmu lūdza aizpildīt aptaujas anketu, kurā četras nedēļas atzīmēja astmas simptomus. Uztura kvalitāte tika mērīta balstoties trīs nejaušinātos 24 stundu diētas novērtējumos. Rezultāti tika samēroti pēc tādiem zināmiem astmu ietekmējošiem faktoriem kā smēķēšana un fiziskās aktivitātes.

Kopumā dati pierādīja, ka vīriešiem, kuri ēd veselīgi, ir par 30 % zemākas iespējas, ka attīstīsies astmas simptomi. Sievietēm, kuras lieto veselīgu uzturu, ir par 20 % zemākas iespējas, ka būs astmas simptomi.  

Izmantojot trīs diētas novērtēšanas rezultātus, novēroja statistiski ticamu negatīvu saistību starp veselīgu diētu un astmas simptomiem (AHEI diētas novērtējums OR=0,79; 95 % TI [0,75 – 0,84] sievietēm un 0,67; 95 % TI [0,60 – 0,75] vīriešiem). Dalībniekiem ar astmu (n=2609) arī novēroja negatīvu saistību starp veselīgu diētu un sliktāku astmas kontroli. Šī saistība bija statistiski ticama vīriešiem (OR=0,39; 95 % TI [0,18 – 0,84]) un sievietēm šī saistība  bija gandrīz statistiski ticama (OR=0,73; 95 % TI [0,53 – 1,01]).

Pētnieki secināja, ka veselīgi uztura paradumi ir saistīti ar retākiem astmas simptomiem un labāku astmas kontroli. Pie veselīgiem uztura paradumiem, kas ir saistīti ar labāku astmas kontroli, ir pieskaitāms uzturs, kurā ir daudz augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu.

 

AVOTS: Andrianasolo RM, Kesse-Guyot E, Adjibade M, et al. Associations between dietary scores with asthma symptoms and asthma control in adults. European Respiratory Journal 2018 52: 1702572