PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Problēmas ar miegu? Bezmiega simptomi saistīti ar paaugstinātu insulta un infarkta risku

Doctus
Cilvēkiem, kuriem ir miega traucējumi, biežāk var būt insults, infarkts vai citas smadzeņu asinsrites vai sirds un asinsvadu slimības, teikts pētījumā, kas publicēts 2019. gada 6. novembra tiešsaistes izdevumā Neurology®, Amerikas Neiroloģijas akadēmijas medicīnas žurnālā.

Pētījuma mērķis bija izpētīt individuālo bezmiega simptomu saistību ar sirds un asinsvadu saslimšanu risku un iespējamiem ierobežojošiem faktoriem pieaugušo populācijā.

Šis bija perspektīvs kohorta pētījums, tajā iekļāva 497 200 pieaugušos (30 – 79 gadus vecus), kuriem pētījuma sākumā nebija insulta, koronārās sirds slimības un vēža. Dalībnieki paši novērtēja trīs bezmiega simptomus: grūtības iemigt vai nogulēt visu nakti, pamošanās agri no rīta un nespēja strādāt dienas laikā vismaz 3 dienas nedēļā. Visi dalībnieki tika novēroti un tika analizēta sirds un asinsvadu slimību incidence.

9,6 novērošanas gadu laikā tika dokumentēti 130 032 sirds un asinsvadu slimību gadījumi. Cox regresijas modelī pierādīja, ka 3 bezmiega simptomi ir saistīti ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku (grūtības iemigt HR=1,09; 95 % TI [1,07 – 1,11]; pamošanās agri no rīta HR=1,07; 95 % TI [1,05 – 1,09]; nespēja strādāt dienas laikā HR=1,13; 95 % I [1,09 – 1,18]). Dalībniekiem ar atsevišķiem bezmiega simptomiem arī ir augstāks išēmiskas sirds slimības (attiecīgi HR=1,13; 1,09 un 1,17) un išēmiska insulta risks, bet ne hemorāģiska insulta risks. Dalībniekiem ar visiem trim bezmiega simptomiem sirds un asinsvadu slimību risks ir par 18 % lielāks, išēmiskas sirds slimības risks par 22 % lielāks un išēmiska insulta risks par 10% augstāks, salīdzinot ar pieaugušajiem bez bezmiega simptomiem. Saistība starp trim bezmiega simptomiem un sirds un asinsvadu slimībām bija ciešāka gados jaunākiem pieaugušajiem bez hipertensijas pētījuma sākumā (p<0,05).

Pētnieki secināja, ka bezmiega simptomi ir neatkarīgs sirds un asinsvadu slimību riska faktors, īpaši gados jauniem pieaugušajiem.

 

AVOTS: Zheng B, Yu C, Lv J, et al. Insomnia symptoms and risk of cardiovascular diseases among 0.5 million adults A 10-year cohort. Neurology, 2019