PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gaitas analīze var palīdzēt identificē specifiskus demences veidus

Doctus
Novatoriski pētījumi liecina, ka pastaigas var būt galvenais klīniskais līdzeklis, kas palīdz mediķiem precīzi noteikt pacientam raksturīgo demences veidu.

Pirmo reizi Ņūkāslas universitātes zinātnieki ir pierādījuši, ka cilvēkiem ar Alcheimera slimību vai Levi ķermeniša demenci ir unikāli staigāšanas paradumi, kas signalizē par smalkām atšķirībām starp šiem abiem stāvokļiem.

Pētījums, kas publicēts žurnālā  Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, liecina, ka cilvēkiem ar Levi ķermenīšu demenci vairāk mainās soļošanas soļi - mainās soļošanas laiks un soļa garums – gaita kļūst asimetriska, salīdzinot ar cilvēkiem ar Alcheimera slimība. Šis ir pirmais nozīmīgais solis, lai izveidotu gaitu kā klīnisku biomarķieri dažādiem slimības apakštipiem, un tas varētu uzlabot pacientu ārstēšanas plānus.

Šobrīd šie abi demences veidi tiek diagnosticēti, identificējot dažādus simptomus, un nepieciešamības gadījumā, veicot smadzeņu izmeklējumus.

Pētījumā tika analizēta 110 cilvēku gaita, no tiem 29 cilvēkiem izziņas spējas nebija skartas, 36 bija Alcheimera slimība un 45 – Levi ķermenīšu demence. Dalībnieki veica vienkāršu gaitas testu, pārvietojās pa paklāju, kurā bija iestrādāti tūkstošiem sensoru, kas analizēja gaitu, ejot normālā ātrumā.

Pacientiem ar Levi ķermenīšu demenci novēroja unikālu gaitas veidu, ietekmējot to, cik daudz laika ir nepieciešams vienam solim vai soļa garumu, pacientiem ar Alcheimera slimību reti novēroja gaitas izmaiņas.

Pacientiem ar Levi ķermenīšu demenci soļi biežāk ir neregulāri un tas ir saistīts ar lielāku kritienu risku. Viņu soļi ir asimetriski soļu laikā un garumā, tādejādi viņu labais un kreisais solis izskatās atšķirīgi. Pētnieki atklāja, ka analizējot soļa garuma mainīgumu un soļa laika asimetriju par 60 % precīzi var identificēt demences veidus.

Tālāk pētniekiem jānoskaidro, kā šo atklājumu var iestrādāt šobrīd esošajās diagnostikas procedūrās.

Pētnieki norāda, ka gaita var noadīt uz domāšanas un atmiņas izmaiņām un precīza demences veida diagnostika ir ļoti svarīga, lai izvēlētos pacientam vispiemērotāko terapijas metodi.  

AVOTS: Mc Ardle R, Galna B, Donaghy P, et al. Do Alzheimer's and Lewy body disease have discrete pathological signatures of gait? Alzheimer's & Dementia, 2019