PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ginekoloģija-dzemdniecība

Dzemdes transplantācija neauglības ārstēšanai

Šī gada 16.-19.jūlijā norisinājās starptautiska medicīnas studentu konference Serbijā, kurā piedalījās arī Doctus. Konferencē uzstājās vieslektore no Zviedrijas – Randa Akouri, ginekoloģijas un dzemdniecības speciāliste ar papildus specializāciju medicīnas ķīmijā, molekulārajā bioloģijā un biotehnoloģijās. Ārste dalījās ar pieredzi dzemdes transplantācijas attīstībā.

Doctus

Recidivējoša bakteriālā vaginoze. Vai recidivējoša?

Bakteriālā vaginoze (BV) ir biežākā vaginālā infekcija sievietēm reproduktīvajā vecumā, nākamās pēc sastopamības ir maksts kandidoze un trihomoniāze. 5—70% sieviešu dzīves laikā cieš no šīs infekcijas. Sievietēm Latvijā BV ir izplatīta problēma, tomēr precīzus saslimstības datus nav iespējams nosaukt, jo neviens no SSK–10 slimību klasifikācijas kodiem neprecizē BV.

I. Vasaraudze

Policistisko olnīcu sindroma un diabēta saistība

Gandrīz 50% sieviešu ar policistisko olnīcu sindromu (PCOS) attīstās pre-diabēts vai 2.tipa cukura diabēts līdz 40 gadu vecumam, bet šīs korelācijas iemesli nav līdz galam zināmi. Amerikas Fizioloģijas biedrības pētījums piedāvā versiju, ka palielinātajam diabēta riskam pamatā ir iekaisums.

Doctus

Vulvovagināla kandidoze

Vulvovaginālu kandidozi raksturo vulvovagināla iekaisuma pazīmes un simptomi, ko izraisa Candida sugas sēnītes. Kandidoze ir otrais biežākais vaginīta simptomu cēlonis aiz bakteriālas vaginozes un veido apmēram trešdaļu no visiem vaginītu gadījumiem.

I. Vasaraudze, S. Pildava