PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Liekais svars ietekmē atmiņu, emocijas un apetīti

Doctus
Liekais svars saistīts ar tādas vielas samazinātu daudzumu, kas atspoguļo smadzeņu šūnu veselību hipokampā, smadzeņu daļā, kas iesaistīta atmiņas veidošanās procesā, mācīšanās procesā, emociju veidošanā un visticamāk, arī apetītes kontrolē - šādi secinājumi radušies jaunā pētījumā.

Pētījums veikts SUNY Medicīnas centrā un citās iestādēs, tā rezultāti publicēti „Neuroimage:Clinical". Vadošais pētnieks, psihiatrijas profesors Jeremy D.Coplan ar komandu pētīja N-acetil-aspartāta molekulu (NAA), izmantojot magnētiskās rezonanses spektroskopiju, kas ir neinvazīva magnētiskās rezonances programma. NAA ir asociēts ar smadzeņu šūnu veselību. Pētījuma dalībniekiem ar lieko svaru NAA līmenis hipokampā bija zemāks kā normāla svara dalībniekiem, šo rezultātu neietekmēja ne dzimums, ne vecums, ne psihiatriskās diagnozes.

Hipokamps ir jūras zirdziņam līdzīgs limbiskās sistēmas komponents, atrodas mediālajā temporālajā daivā galvas smadzenēs. Tam ir loma atmiņas veidošanā un uzturēšanā, kontrolēt emocijas, tā loma apetītes regulēšanā ir mazāk pierādīta. „Šī atraduma nozīmīgums ir tāds, ka liekais svars ir asociējams ar izmaiņām smadzenēs, kas ir kristiski svarīgas atmiņu un emociju veidošanā, un, iespējams arī apetītes regulācijā", atklāj dr.Coplan. Šis pētījums ir pirmais pētījums uz cilvēkiem, kas pierāda NAA saistību ar ķermeņa svaru. Vēl jāpēta, vai zems NAA līmenis ir sekas liekajam svaram vai tā iemesls", piebilda dr.Coplan.

„Nākotnē pētījumi tiek plānoti ar fokusu uz to, vai svaru zaudējot, NAA līmenis pieaug". „Mēs atklājām, ka arī liels uztraukums pazemināja NAA līmeni hipokampā, turklāt neatkarīgi no ķermeņa masas indeksa", teica dr.Coplan.

Avots: SUNY Downstate Medical Center. "Excess weight linked to brain changes that may relate to memory, emotions, and appetite." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 February 2014.