PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cukura diabēts un krūts vēzis

Doctus
Dinosticēts cukura diabēts ir saistīts ar vēlīnākās stadijās atklātu krūts vēzi, secināts Kanādā veiktā pētījumā. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Breast Cancer Research and Treatment.

Pētnieki uzsver, ka pētījuma rezultāti apliecina, ka sievietēm ar cukura diabētu ir predispozīcija uz novēloti atklātu krūts vēzi, kas savukārt var būt saistīts ar augstāku mirstību no vēža. 

Pētījumā piedalījās sievietes vecumā no 20 līdz 105 gadiem, kurām tika diagnosticēts invazīvs krūts vēzis 2007. - 2012.gadā. Pētījumā tika iekļautas vairāk nekā 38 000 sievietes ar krūts vēzi, 6115 (15,9%) sievietēm bija arī cukura diabēts. Pētnieki secināja, ka sievietēm ar cukura diabētu krūts vēzi atklāja novēlotāk nekā sievietēm bez cukura diabēta. Sievietēm ar cukura diabētu bija 14% iespējamība, ka diagnosticē audzēju 2.stadijā, 21% iespējamība, ka diagnosticēs 3.stadijā un 16% iespējamība, ka diagnosticēs 4.stadijā. Rezultāti arī uzrādīja, ka sievietes ar cukura diabētu retāk veic mammogrāfijas izmeklējumus, kas var veicināt slimības novēlotu atklāšanu. Sievietēm ar cukura diabētu ir arī augstāks risks, ka attīstīsies metastāzes limfmezglos, kā arī audzēja izmēri ir lielāki, nekā sievietēm bez cukura diabēta.

Turklāt novēloti atklāta krūts vēža risks lielāks bija gados jaunākām sievietēm un tām sievietēm, kurām jau ilgstoši ir cukura diabēts.

Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka lielākajai daļai cukura diabēta pacienšu krūts vēzi atklāja 2. vai 3. stadijā, kas rezultājas ar 5 gadu izdzīvotības samaiznāšanos par 15%.

Pētnieki iesaka, krūts vēža sijājošo atlasi un diagnostiku būtu jāmaina cukura diabēta pacientiem, lai samazinātu iespējamību, ka krūts vēzi atklāj novēloti.

 

Pirmavots: Lorraine L. Lipscombe, Hadas D. Fischer, Peter C. Austin, Longdi Fu, R. Liisa Jaakkimainen, Ophira Ginsburg, Paula A. Rochon, Steven Narod, Lawrence Paszat. The association between diabetes and breast cancer stage at diagnosis: A population-based study. Breast Cancer Research and Treatment, March 2015.