PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Dzemdes transplantācija neauglības ārstēšanai

Doctus
Šī gada 16.-19.jūlijā norisinājās starptautiska medicīnas studentu konference Serbijā, kurā piedalījās arī Doctus. Konferencē uzstājās vieslektore no Zviedrijas – Randa Akouri, ginekoloģijas un dzemdniecības speciāliste ar papildus specializāciju medicīnas ķīmijā, molekulārajā bioloģijā un biotehnoloģijās. Ārste dalījās ar pieredzi dzemdes transplantācijas attīstībā.

Dzemdes transplantācija šobrīd veikta tikai 3 pasaules valstīs, kopā ir izdarītas 11 dzemdes transplantācijas. Pirmā – Saūda Arābijā 2000.gadā, otra Turcijā (2011.gadā) un deviņas Zviedrijā (2012-2014.gadā). Pirmie mēģinājumi Saūda Arābijā un Turcijā notikuši bez papildus pētījumiem, tāpēc bijuši neveiksmīgi, savukārt Zviedrijā pētnieku grupa vairākus gadus šo procedūru veikuši un pētījuši uz dzīvniekiem – sākot no žurkām, līdz pat pērtiķveidīgajiem, līdz saņemta arī valdības atļauja veikt šādu procedūru sievietēm.

No deviņām Zviedrijā veiktām dzemdes transplantācijām, divos gadījumos veikta atkārtota histerektomija, pārējie gadījumi bijuši veiksmīgi un dzemde ir saglabāta. Pirms transplantācijas tiek sagatavots embrijs implantēšanai, kas tiek glabāts 12-18 mēnešus. Pacientēm pēc transplantācijas tiek nozīmēta imūnsupresīva terapija līdz 6 mēnešiem ilgi, lietojamie medikamenti ir mikofenolāta mofetils, takrolims un prednizolons akūtas atgrūšanas reakcijas gadījumā. Akūtas atgrūšanas reakcijas gadījumā prednizolonu lieto 7 dienas, no līdz šim veiktajām transplantācijām atgrūšanas reakcija ir attīstījusies 5 sievietēm. Gadu pēc transplantācijas veic embrija implantāciju. Sievietēm ar transplantētu dzemdi dzmedības veic ar Ķeizargrieziena operāciju.

Pirmais bērniņš sievietei ar veiktu transplantāciju nācis pasaulē 2014.gadā, šobrīd veiksmīgi dzemdējušas ir 4 sievietes, kurām veikta dzemdes transplantācija.

Eiropā dažādu dzemdes faktoru dēļ neauglīgas ir aptuveni 200 tūkstoši sieviešu, tāpēc pētījumi dzemdes transplantācijā šobrīd notiek arī citās pasaules valstīs – ASV, Lielbritānijā, Beļģijā, Francijā, Spānijā, Austrālijā, Ķīnā, Japānā un Kolumbijā.

Avots: Randa Akouri, MD PhD lekcijas materiāli, Serbija, 10th International Medical Students' Congress in Novi Sad, 2015.gada 17.jūlijs