PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Multiplās sklerozes pacientiem D vitamīns ir īpaši nozīmīgs

Doctus
ASV veiktā pētījumā pierādīts, ka lielas D3 vitamīna devas lietošana pacientiem ar multiplo sklerozi ir droša un var palīdzēt regulēt organisma hiperaktīvo imūno atbildi.

Pazemināts D vitamīna līmenis asinīs ir saistīts ar palielinātu multiplās sklerozes attīstības risku, bet pacientiem, kuriem jau ir diagnosticēta multiplā skleroze un ir pazemināts D vitamīna līmenis asinīs, ir izteiktāki simptomi un smagāka slimības aktivitāte.

Pētījumā piedalījās 40 multiplās sklerozes pacienti, kuri saņēma vai nu 10 400 vai 800 DV D3 vitamīna dienā 6 mēnešu garumā. Šobrīd ieteicamā D vitamīna dienas deva ir 600 DV. Pirms un pēc nozīmētās terapijas pacientiem noteica D vitamīna līmeni asinīs un izmaiņas T šūnu skaitā, lai novērtētu imūnās sistēmas atbildes reakciju.

Pacientiem, kuri saņēma lielāku D vitamīna devu (10 400 DV), novēroja to T šūnu skaita samazināšanos, kas norāda uz multiplās sklerozes aktivitāti – īpaši IL-17+CD4+ un CD161+CD4+ šūnas. Šo šūnu skaita samazināšanās ir saistīta ar zemāku slimības aktivitāti. Kad šajā pacientu grupā D vitamīna līmenis asinīs palielinājās vairāk nekā par 18 ng/ml no sākotnējā līmeņa, turpmāka D vitamīna līmeņa palielināšanās par katriem nākamajiem 5 ng/ml izraisīja IL-17+CD4+ procentuālu samazināšanos par 1%. Pacientiem, kuri saņēma mazāku D vitamīna devu (800 DV), asinsainā nenovēroja vērā ņemamas izmaiņas.

Pētījuma autors Peter Calabresi skaidro, ka nepieciešami vēl apjomīgāki pētījumi, lai apstiprinātu šos datus, tomēr šī pētījuma rezultāti vieš cerību, ka D vitamīna lietošana varētu būt vienkārša, droša un ērta ārstēšanas iespēja multiplās sklerozes pacientiem.

AVOTS: E. S. Sotirchos et al. Safety and immunologic effects of high- vs low-dose cholecalciferol in multiple sclerosis. Neurology, 2015.