Sālītas gaļas lietošana uzturā saistīta ar astmas simptomu saasināšanos

Doctus . | 2016. gada 28. decembris

Astmas simptomi pieaugušajiem pasliktinās laika gaitā, ja uzturā tiek lietoti sālītas gaļas produkti, simptomu pasliktināšanos tikai nedaudz izskaidro ķermeņa masas pieaugums, secināts pētījumā, kas publicēts žurnālā Thorax.

Sālīta gaļa jau iepriekš ir identificēta kā riska faktors vēža attīstībai, visu cēloņu mirstībai un vairākām hroniskām slimībām, tai skaitā, hroniskai obstruktīvai plaušu slimībai.

Pētnieki analizēja datus par 971 pētījuma dalībnieku, tai skaitā, 42 % bija astma. Pētījumā tika iekļauti tikai pieaugušie (vidējais vecums bija 43 gadi), kuri aizpildīja anketu par ēšanas paradumiem un par kuriem bija informācija par astmas simptomiem. No 118 mainīgajiem uztura aptaujā šķiņķis (2 šķēles/ porcija), desa (viena desa/ porcija) un žāvēta desa (divas šķēles/ porcija) tika kategorizēti kā sālītas gaļas produkti.

Gandrīz puse dalībnieku (48 %) vidēji bieži uzturā lietoja sālītus gaļas ēdienus (1 – 3,9 porcijas nedēļā), 19 % lietoja uzturā mazāk kā 1 porciju un 33 % uzturā lietoja vismaz 4 porcijas sālītas gaļas. Nedaudz vairāk kā trešā daļa pētījuma dalībnieku bija ar lieko svaru (35 %) un 9 % bija aptaukojušies; 51 % nekad nebija smēķējis.

Novērošanas laikā (vidēji 7 gadi) 20 % dalībnieku novēroja astmas simptomu pastiprināšanos – definēta kā punktu skaits lielāks par 0 punktu skalā 0 - 5, balstoties uz pieciem simptomiem: elpas trūkums sēkšanas laikā, mošanās naktī no smaguma sajūtas krūškurvī, aizdusa atpūtas laikā, aizdusa pēc fiziskām aktivitātēm un mošanās naktī aizdusas dēļ. 53 % dalībnieku nenovēroja izmaiņas simptomos un 27 % tie samazinājās.

Starp tiem, kuri uzturā lietoja vismaz 4 sālītas gaļas porcijas, 22 % novēroja astmas simptomu pasliktināšanos, salīdzinot ar 14 %, kuri uzturā lietoja mazāk nekā 1 porciju un 20 %, kuri lietoja 1 – 3,9 porcijas.

Izmantojot statistikas metodes pētnieki noskaidroja, ka tie, kuri biežāk ēda sālītas gaļas produktus bija vīrieši, gados jaunāki, smēķētāji, uzņēma vairāk kalorijas, bija ar augstāku ķermeņa masas indeksu, uzturā lietoja vairāk nātrija un piesātinātos taukus un viņiem bija astma.

Pēc samērošanas pēc dažādiem faktoriem, pētnieki secināja, ka dalībniekiem, kuri apēda vismaz 4 porcijas salītas gaļas nedēļā, bija par 76 % lielāka iespējamība, ka astmas simptomi pasliktināsies, nekā tiem, kuri apēda mazāk nekā 1 porciju sālītas gaļas nedēļā (OR=1,76; 95 % TI [1,01 – 3,06]).

Kad pētnieki novēroja ķermeņa masas netiešo ietekmi uz astmas simptomiem, viņi konstatēja, ka ķermeņa masas indekss veido 14 % no kopējā “sālītas gaļas efekta” uz astmas simptomiem (OR=1,07; 95 % TI [1,01 – 1,14]). Tomēr netika novērota mijiedarbība starp sālītas gaļas lietošanu uzturā un ķermeņa masas indeksu un astmu (p>0,05).

 

AVOTS: Thorax. Published online December 20, 2016.

Uz augšu ↑