PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Latvijas vadošie medicīnas eksperti spriež par neiroendokrīnajiem audzējiem

Doctus
Latvijas vadošie medicīnas eksperti spriež par neiroendokrīnajiem audzējiem
"Zebru kluba" otrā tikšanās bija veltīta zināšanu apmaiņai par savlaicīgu NET diagnostiku Latvijā, ārstēšanas vadlīnijām un speciālistu sadarbību.

Pasaulē starptautiski pieņemtais neiroendokrīno audzēju (sastop 2,5 – 5 gadījumos uz 100 000 cilvēku, veidojot 0,46% no visiem audzējiem) simbols ir zebra, tāpēc pagājušā gada nogalē Latvijā tika dibināts Latvijas "Zebru klubs" – ar mērķi veicināt neiroendokrīno audzēju atpazīstamību gan ārstu vidū, gan arī sabiedrībā kopumā.

"Neiroendokrīnos audzējus konstatēt ir ļoti grūti, jo tie var būt dažādi atkarībā no tā, kurā vietā cilvēka organismā šūnas ir skartas. Šī vēža forma visbiežāk veidojas gremošanas sistēmā, tomēr tā var parādīties arī citviet cilvēka ķermenī. Audzējs sākas tad, kad normālās neiroendokrīnās šūnas mainās un sāk nekontrolējami vairoties, veidojot tādu kā masu. Ja audzējs ir ļaundabīgs, tas var izplatīties arī uz citām ķermeņa daļām," skaidro onkoloģe – ķīmijterapeite Eva Vecvagare. "Tā kā endokrīnie audzēji attīstās no šūnām, kas organismā ražo hormonus, šis audzējs pats var sākt izdalīt hormonus nekontrolētā daudzumā," pastāstīja Eva Vecvagare.

RAKUS Ārstniecības padomes priekšsēdētājs un internās medicīnas galvenais speciālists, akadēmiķis Aivars Lejnieks RAKUS Ārstniecības padomes priekšsēdētājs un internās medicīnas galvenais speciālists, akadēmiķis Aivars Lejnieks
RAKUS Ārstniecības padomes priekšsēdētājs un internās medicīnas galvenais speciālists, akadēmiķis Aivars Lejnieks

RAKUS Ārstniecības padomes priekšsēdētājs un internās medicīnas galvenais speciālists, akad. Aivars Lejnieks klātesošos tikšanās laikā iepazīstināja ar NET prognozēm atkarībā no saslimšanas pakāpes, dažādu lokāciju NET diagnostikas algoritmiem (arī ar jaunākajiem diagnostikas veidiem – radioizotopo diagnostiku un radioloģiskās vizualizācijas metodēm), kā arī stāstīja par NET ārstēšanas metodēm.

Latvijas Onkoloģijas Centra Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs doc. Armands Sīviņš savukārt uzsvēra, ka "labi diferencētiem, nelieliem NET biežāk kā citu veidu audzējiem iespējama nogaidoša taktika un novērošana. Diemžēl, trūkst randomizētu datu par NET ķirurģiskas ārstēšanas taktiku, bet viens ir skaidrs - veiksmīgam iznākumam svarīgākais ir individuāla pieeja multidisciplināras komandas ietvaros! ""

Latvijā Neiroendokrīno audzēju pacientiem ir pieejama hormonālā terapija ar somatostatīna analogiem, kas saskaņā ar Eiropas Neiroendokrīno audzēju ārstēšanas vadlīnijām ir izvēles metode gan funkcionējošiem audzējiem, gan tad, ja ķirurģija nav iespējama vai ir nepietiekama. Ir pierādīta gan audzēju aizkavējošā darbība, gan audzēja ražoto hormonu pārprodukciju nomācoša darbība ar somatostatīna analogiem.

Foto: publicitātes foto