PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augsts asinsspiediens pirms grūtniecības var paaugstināt grūtniecības pārtraukšanās risku

Doctus
Paaugstināts asinsspiediens pirms grūtniecības un grūtniecības sākumā var paaugstināt grūtniecības pārtraukšanās risku, pat tad, ja sievietei nav hipertensijas diagnozes.

Paaugstināts asinsspiediens jaunībā ir agrīns kardiovaskulāro slimību riska marķieris. Līdz šim trūka pierādījumu par paaugstināta asinsspiediena saistību ar reproduktīvo veselību. Tādēļ šī pētījuma mērķis bija novērtēt pirms grūtniecības asinsspiediena līmeni saistībā ar auglību, spontāniem abortiem un dzīvi dzimušiem bērniem. Šis bija nejaušināta iedalījuma klīniskais pētījums, kurā piedalījās 1228 sievietes. Sistoliskais un diastoliskais asinsspiediens tika mērīts pirms grūtniecības iestāšanās un grūtniecības sākuma posmā. Auglība tika analizēta kā menstruālo ciklu skaits līdz grūtniecības iestāšanās brīdim. Rezultāti tika samēroti pēc nozīmētās terapijas, vecuma, ķermeņa masas indeksa, rases, laulību statusa, smēķēšanas, paritātes un laika, kopš pēdējā spontānā aborta.

Vidējais pirms grūtniecības sistoliskais asinsspiediens bija 111,6 mm Hg (SD, 12,1) un diastoliskais asinsspiediens bija 72,5 (SD, 9,4). Pieaugot diastoliskajam asinsspiedienam par 10 mm Hg, grūtniecības pārtraukšanās risks pieauga par 18 % (95 % TI [1,03 – 1,36]), savukārt par 10 mm Hg pieaugot sistoliskajam asinsspiedienam, grūtniecības pārtraukšanās risks pieauga par  17 % (95 % TI [1,02 – 1,35]).  Rezultāti bija līdzīgi arī attiecībā uz asinsspiedienu agrīnā grūtniecības periodā.

Pirms grūtniecības asinsspiediens nebija saistīts ar auglību vai dzīvi dzimušajiem bērniem.

Pētnieki secina, ka paaugstināts asinsspiediens pirms grūtniecības veselām sievietēm ir saistīts ar paaugstinātu grūtniecības pārtraukšanās risku. Līdz ar to ir jādomā par dzīvesveida korekcijām asinsspiediena samazināšanai gados jaunām sievietēm, jo tas var sniegt pozitīvu efektu arī uz reproduktīvo veselību.

 

AVOTS: Nobles CJ, Mendola P, Mumford SL, et al. Preconception Blood Pressure Levels and Reproductive Outcomes in a Prospective Cohort of Women Attempting Pregnancy. Hypertension, 2018.