PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasaules līmeņa ginekologi no Francijas un Krievijas Austrumu slimnīcā veikuši sarežģītas operācijas

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Pasaules līmeņa ginekologi no Francijas un Krievijas Austrumu slimnīcā veikuši sarežģītas operācijas
19. aprīlī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, norisinoties pirmajai Baltijas valstu ginekoloģiskās endoskopijas konferencei, pasaules līmeņa ginekologi Revazs Botčorišvili no Francijas un Vitālijs Beženars no Krievijas veica sarežģītu operāciju paraugdemonstrējumus, divas pacientes atbrīvojot no mokošām veselības problēmām.

Operāciju paraugdemonstrējumi bija daļa no pirmās Baltijas valstu ginekoloģiskās endoskopijas konferences, kas 18. un 19. aprīlī norisinājās Latvijā.

Revazs Botčorišvili jaunai sievietei, kura ilgstoši bija cietusi spēcīgas sāpes, veica dziļās endometriozes ķirurģisku ārstēšanu. Sievietei operāciju veikt bija svarīgi arī tāpēc, lai viņa varētu kļūt par māmiņu, jo endometrioze var izraisīt neauglību. Sarežģītā operācija, kuras laikā tika likvidēti sāpes radošie saaugumi vēdera dobumā, ilga vairāk nekā sešas stundas.

Savukārt Vitālijs Beženars no Krievijas kādai sievietei veica dzimumorgānu noslīdējuma koriģēšanas operāciju. Šī patoloģija pacientei ilgstoši bija radījusi diskomfortu un traucējusi būt aktīvai. Operāciju izdevās izdarīt divarpus stundās. 

Botčorišvili un Beženars operācijas veica kopā ar Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas mediķiem.

Abas operācijas tika veiktas laparoskopiski, proti, caur dažiem nelieliem iegriezumiem vēdera dobumā ievadot speciālus ķirurģiskos instrumentus un nelielu kameru (laparoskopu). Šādas operācijas ir saudzīgākas un mazāk traumatiskas par klasiskajām operācijām, ko veic caur plašu iegriezumu. Tādēļ atlabšanas periods pēc laparoskopiskām operācijām ir ievērojami īsāks, un pacients var ātrāk atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Mācīties no Botčorišvili un Beženara Austrumu slimnīcā bija ieradušies vadošie ginekologi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

1. Baltijas valstu ginekoloģiskās endoskopijas konferenci sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīniku rīkoja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Latvijas Ginekoloģiskās endoskopijas asociācija.

Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīnika ir viena no vadošajām klīnikām Latvijā, kur tiek sniegta gan neatliekamā, gan plānveida medicīniskā palīdzība dažādu ginekoloģisku slimību gadījumos. Klīnikā strādā augsti kvalificēti un ļoti pieredzējuši ginekologi, kuri diagnosticē un ārstē praktiski visas ginekoloģiskās kaites. Ik gadu klīnikā tiek veiktas aptuveni 5000 operācijas, un ir liels ir augstas sarežģītības pakāpes operāciju īpatsvars.