PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pēcdzemdību depresija var saglabāties trīs gadus pēc dzemdībām

Doctus
Pētījumā ar gandrīz 5000 sieviešu atklāja, ka vienai no četrām sievietēm novēro augsta līmeņa depresīvus simptomus kādā brīdī trīs gadu periodā pēc dzemdībām. Pārējām sievietēm novēro zema līmeņa depresīvus simptomus trīs gadu periodā.

Amerikas Pediatrijas akadēmija iesaka pediatriem pārbaudīt mātes uz pēcdzemdību depresiju bērnu apskates vizītēs viena, divus, četrus un sešus mēnešus pēc dzemdībām. Pētnieki identificēja četras pēcdzemdību depresijas simptomu trajektorijas un faktorus, kas var palielināt sievietes risku uz pēcdzemdību depresiju. Secinājumi liecina, ka pēcdzemdību depresijas simptomu skrīninga pagarināšana vismaz divus gadus pēc dzemdībām var būt noderīga.

Pētījuma rezultāti uzrāda, ka  ar sešiem mēnešiem var nebūt pietiekami, lai pamanītu depresijas simptomus. Šie ilgtermiņa dati ir svarīgi, lai uzlabotu izpratni par mammas garīgo veselību, kas, kā mēs zinām, ir kritiska bērna labklājībai un attīstībai.

Pētnieki analizēja datus par gandrīz 5000 mātēm, kurām bērni dzima laika periodā 2008.- 2010.gads. Visas mātes novēroja 3 gadus pēc dzemdībām.

Pētnieki novērtēja sieviešu simptomus, izmantojot īsu piecu punktu depresijas skrīninga anketu, taču pētījumā klīniski netika diagnosticēta depresija. Sievietēm ar blakussaslimšanām, piemēram, garastāvokļa traucējumiem un / vai gestācijas diabētu, bija augstāks depresijas simptomu līmenis, kas saglabājās visā pētījuma periodā.

Pētnieki atzīmēja, ka pētījuma dalībnieces galvenokārt bija baltās sievietes. Turpmākajos pētījumos jāiekļauj daudzveidīgāka, plašāka populācija, lai sniegtu vispārīgākus datus par pēcdzemdību depresiju.

 

AVOTS: Putnick DL, Sundaram R, Bell EM, et al. Trajectories of Maternal Postpartum Depressive Symptoms. Pediatrics, 2020; e20200857