PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kardioloģija

Antihipertensīvais medikaments mazina kortikosteroīdu blakusparādības

Pētījumā par asinsspiedienu ieguva negaidītus rezultātus: medikamenti, ko lieto paaugstināta asinsspiediena mazināšanai samazina kortikosteroīdu krēmu, ko lieto dažādu ādas slimību ārstēšanai, izraisītas blakusparādības. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Journal of Investigative Dermatology.

Doctus

Gadījums nospēlēja. Dr.med. Vilnis Dzērve-Tāluts

Ik rītu viņam patīk atnākt uz savu ziemas dārzu. Meditācijas ziemas dārzs — tā viņš to sauc. Pa logu redzams mežs, blakus mazdēla bungas, kas ietikušas fotogrāfijā. It kā nejauši. Dr. med. Vilnis Dzērve–Tāluts, atskatoties uz dzīves gājumu, vērtējoši saka: liela nozīme bijusi gadījumam. Pasmaida, ka šo novērojumu varēšu izmantot kā caurviju motīvu.

K. Strauta

NSPL, antitrombotiskie medikamenti un asiņošanas risks

Pacientiem, kuri lieto antitrombotiskos medikamentus (lai izvairītos no asins trombiem) pēc miokarda infarkta un kuri lieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus (NSPL), ir paaugstināts asiņošanas un kardiovaskulāru notikumu (infarkts, insults vai kardiovaskulāra nāve) risks pat pēc īstermiņa terapijas. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā JAMA.

Doctus

Tikagrelora lietošana akūta koronāra sindroma gadījumā

Duālā antiagregantu terapija ar aspirīnu un klopidogrelu jau vairāk nekā desmit gadu bijusi akūta koronāra sindroma (AKS) ārstēšanas stūrakmens. Tomēr no 2012. gada Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijas pacientiem ar AKS rekomendē klopidogrela vietā izmantot jaunos P2Y12 receptoru blokatorus — tikagreloru vai prasugrelu.

G. Latkovskis, I. Daine–Loža