PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Omega–3 polinepiesātinātu tauksskābju ietekme uz hroniskas nieru slimības attīstību

Doctus
Omega–3 polinepiesātinātu tauksskābju ietekme uz hroniskas nieru slimības attīstību
Pixabay.com
Hroniska nieru slimība (HNS) pasaulē ir ~ 700 miljoniem cilvēku. Šiem pacientiem ir lielāks kardiovaskulāro notikumu un nāves risks, tāpēc svarīgi identificēt faktorus, kas potenciāli var novērst HNS attīstību vai progresēšanu. Ir pierādīts, ka no jūras produktiem izgūtu omega–3 polinepiesātināto taukskābju (n–3 PUFA) uzņemšana saistīta ar labvēlīgiem kardiometaboliskiem efektiem — asinsspiediena regulāciju, plazmas triglicerīdu līmeņa pazemināšanos. Tiek pieļauts, ka n–3 PUFAs varētu pasargāt no HNS attīstības.

Lai novērtētu n–3 PUFA biomarķieru perspektīvo saistību ar HNS gadījumiem, tika veikta apvienota 19 kohortas pētījumu analīze no 12 dažādās valstīs veiktiem pētījumiem. Attiecīgi mērīti n–3 PUFA biomarķieru (augu izcelsmes alfa linolskābe, jūras produktu izcelsmes eikozapentānskābe, dokozapentānskābe un dokozaheksānskābe) dati un HNS sastopamība, izmantojot aGFĀ rādītāju. Pētījuma primārais iznākums bija HNS, noteikta kā pirmreizējs aGFĀ < 60 ml/min./1,73². Jutīguma analīzē HNS definēja kā pirmreizēju aGFĀ < 60 ml/min./1,73² un < 75 % no izejas aGFĀ rādītāja.

Novērošanas laikā (vidēji 11,3 gados) no pētījuma analīzē iekļautajiem 25 570 dalībniekiem HNS attīstījās 4944 (19,3 %). Daudzvariantu pielāgoto modeļu analīzē konstatēja, ka augstāki kopējie jūras produktu izcelsmes n–3 PUFA rādītāji saistīti ar zemāku HNS risku (relatīvais risks starpkvintiļu intervālā 0,92, 95 % TI 0,86—0,98; p = 0,009, I² = 9,9 %). Kategoriju analīzē noteikts, ka dalībniekiem ar kopējo jūras produktu izcelsmes n–3 PUFA līmeni augstākajā kvintilē HNS attīstības risks bija par 13 % zemāks nekā dalībniekiem zemākajā kvintilē (0,87, 95 % TI 0,80—0,96; p = 0,005, I² = 0,0 %). Augu izcelsmes alfa linolskābes līmenim nebija saistības ar HNS attīstības risku (1,00, 95 % TI 0,94—1,06; p = 0,94, I² = 5,8 %). Līdzīgi rezultāti tika iegūti jutīguma analīzē. Saistība saglabājas nemainīga arī apakšgrupu analīzēs (pēc vecuma, aGFĀ, hipertensijas, diabēta un koronārās sirds slimības anamnēzes).

Pētnieki secina, ka lielāks jūras produktu izcelsmes n–3 PUFA patēriņš saistīts ar zemāku HNS risku, turpretī augu valsts izcelsmes n–3 PUFA tādu saistību neuzrāda.

AVOTS: Ong KL, Marklund M, Huang L, et al. Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts. BMJ, 2023; 380: e072909. doi:10.1136/bmj-2022-072909