PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījumi pasaulē

Aldosterons hroniskas nieru slimības un nieru iznākuma gadījumā

Nejaušināta iedalījuma kontrolēti pētījumi ir pierādījuši mineralokortikoīdu receptoru (MR) antagonisma efektivitāti, aizkavējot hroniskas nieru slimības (HNS) progresēšanu cukura diabēta gadījumā; tomēr šajos pētījumos nav pētīta aldosterona lomu vai tas, vai šo labvēlīgo ietekmi varētu sasniegt cilvēkiem bez cukura diabēta

Doctus

Vecums un smēķēšana ir svarīgākie riska faktori jebkura vēža attīstībai

Jauns liels pētījums, ko vadīja Amerikas vēža biedrības (ACS) pētnieki, liecina, ka vecums un smēķēšana ir divi svarīgākie riska faktori, kas saistīti ar relatīvu un absolūtu piecu gadu risku saslimt ar jebkādas lokalizācijas ļaundabīgu audzēju. Rezultāti arī parāda, ka papildus vecumam un smēķēšanas vēsturei ārstiem jāņem vērā pārmērīgs ķermeņa tauku daudzums, jebkura ļaunadbīga audzēja esamība ģimenes anamnēze un vairāki citi faktori, kas var palīdzēt pacientiem noteikt, vai viņi var gūt labumu no uzlabotas vēža skrīninga vai profilakses programmām.

Doctus

Kādas ir pasaules tendences informācijas meklēšanā par melasmu?

Mūsdienās interneta meklējumu vēsturi var izmantot, lai noskaidrotu valdošās tendences veselības aprūpes jautājumos. Google Trends ir bezmaksas rīks, ar kā palīdzību iespējams iegūt datus par meklēšanas vēsturi un specifiskiem populācijas rādītājiem. Šajā pētījumā tika analizēta informācija par meklējumu vēsturi saistībā ar melasmu.

Doctus

Fizisko aktivitāšu izmaiņas bērnu un pusaudžu vidū Covid–19 pandēmijas laikā

Lai mazinātu Covid–19 vīrusa izplatību, tika ieviesti ļoti daudzi epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas teorētiski varēja negatīvi ietekmēt bērnu un pusaudžu ikdienas fizisko aktivitāšu līmeni. Lai noskaidrotu, vai pandēmijai ir bijusi ietekme uz to, cik ļoti bērni un pusaudži ir bijuši fiziski aktīvi, tika veikts sistemātisks pārskats un meta–analīze.

Doctus

Atklāti jauni klīniskie simptomi lielā starptautiskajā pētījumu sērijā ar apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem

Starptautiska klīnicistu sadarbība līdz šim lielākajā gadījumu pētījumu sērijā ir identificējusi jaunus klīniskos simptomus cilvēkiem, kas inficēti ar pērtiķu bakām. Viņu atklājumi uzlabos turpmāko diagnostiku, palīdzēs palēnināt infekcijas izplatīšanos un palīdzēs izstrādāt vakcīnu pret pērtiķu bakām un piemeklēt piemērotāko ārstēšanas līdzekļi visvairāk apdraudētajām kopienām.

Doctus