PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārstam jāmudina smēķētāju pārtraukt šo netikumu

Doctus
Pašreiz esošās rekomendācijas paredz, ka ārstiem ir jājautā smēķētājiem par viņu vēlmi pārtraukt šo netikumu. Tikai tad, ja pacients izskatās motivēts, tad ārstam ir jāpalīdz. Bet nesen veiktā pētījumā Lielbritānijā pētnieki atklāja, ka piedāvājums atmest smēķēšanu visiem smēķētājiem ir efektīvāks nekā piedāvājums to darīt tikai motivētiem pacientiem. 

Analizējot 13 agrāk veiktus pētījumus, pētnieki atklāja, ka dažiem smēķētājiem pietiek ar vismaz vienu pamudinājumu no ārsta par smēķēšanas atmešanu – vārdos izteikts pamudinājums atmest smēķēšanu veselības uzlabošanas nolūkos.  Tomēr aktīvāka ārsta darbība, piemēram, konsultāciju sniegšana par uzvedības maiņu vai nikotīna aizvietojošu terapiju, smēķēšanas atmešanā ir daudz efektīvāka. Pamatojoties uz trim pētījumiem, pētnieki uzskata, ka šāda papildus palīdzība var  palīdzēt 40% - 60% smēķētāju vismaz mēģināt pārtraukt smēķēšanu, salīdzinot ar tikai mutisku aicinājumu nesmēķēt. Un visi šie trīs pētījumi ieteica ārstiem aicināt pacientu atmest smēķēšanu par tad, ja pacients neizrāda šādu vēlmi.

Dažos pētījumos pētnieki salīdzināja rezultātus, ja ārsts sniedz padomu atmest smēķēšanu ar rezultātiem, ja nekas netiek darīts no ārsta puses. Kopumā vairāk nekā trešdaļa smēķētāju, kuri saņēma aicinājumu pārtraukt smēķēšanu, mēģināja to darīt pāris mēnešus pēc ieteikuma saņemšanas, no tiem, kuriem nekādi aicinājumi netika izteikti, smēķēšanu mēģināja atmest 24%. Lielākajai daļai neizdevās atmest smēķēšanu, tomēr starp tiem, kuri saņēma aicinājumu pārtraukt smēķēšanu 47% tas izdevās.

Kopumā smēķētāji, kuri saņēma ieteikumus uzvedības mainīšanai no ārsta bija par 69% veiksmīgāki par tiem, kuri saņēma tikai aicinājumu atmest smēķēšanu.  

Līdzīgi rezultāti ir arī, ja ārsts iesaka nikotīnaizvietojošo terapiju. Pēc ārsta ieteikuma 39% smēķētāju mēģināja atmest smēķēšanu, salīdzinot ar tikai izteiktu aicinājumu to darīt.

Pētnieki atzīst, ārsti zina, ka viņiem ir jārunā ar pacientu un jāiesaka atmest smēķēšanu, bet viņi ne vienmēr to dara. Pirmkārt, ārsts nevēlas „sprediķot pacientam” un otrs aspekts ir laiks, ārsti nedomā, ka viņiem ir pietiekami daudz laika, lai pārliecinātu smēķētājus, ka viņiem ir jāpārtrauc šis netikums.  

Pēc ASV datiem katru gadu 36% smēķētāju mēģina atmest smēķēšanu. Bet tikai 3% izdodas atmest smēķēšanu uz 6 mēnešiem vai ilgāk.  Daudziem smēķētājiem ir jāizmēģina vairākas taktikas, līdz viņi atrod to, kas darbojas viņiem.

 

Pirmavots: Addiction, online December 18, 2011   Vairāk par smēķēšanas atmešanas iespējām var lasīt Doctus 2011.gada septembra numura Dr.Dubavas rakstā: Nikotīnatkarības ārstēšanas iespējas.