PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Dominantā smadzeņu puslodze un mobilā tālruņa lietošana

Doctus
Ja cilvēks domā ar kreiso puslodi, liela iespējamība, ka tālruni šis cilvēks tur pie labās auss, secināts Detroitā Henrija Forda slimnīcā veiktā pētījumā. Pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, pierādīja, ka pastāv cieša korelācija starp to, kura smadzeņu puslodze dominē un to, kura auss tiek izmantota runājot pa tālruni. Vairāk nekā 70% pētījuma dalībnieku turēja tālruni pie tās pašas puses auss, kura ir viņu dominantā roka.

Cilvēki, kuriem dominanta ir kreisā smadzeņu puslode - apmēram 95% populācijas, viņu runas un valodas centri ir lokalizēti kreisajā smadzeņu puslodē - lielākoties izmanto labo roku rakstīšanai un citu ikdienas uzdevumu veikšanai.

Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa cilvēku, kuriem kreisā smadzeņu puse ir dominantā, tālruni lieto pie labās auss, lai gan nav novērotas dzirdes atšķirības kreisajā un labajā ausī.  Savukārt cilvēki, kuriem dominantā ir labā smadzeņu puslode biežāk tālruņa turēšanai izmanto kreiso roku un tur to pie kreisās auss.

Viņš norādīja, ka šis pētījums var būt papildus pierādījums par to, ka nav saistības starp mobilā tālruņa lietošanu un smadzeņu, galvas un kakla audzējiem. Tā kā gandrīz 80% cilvēku mobilos tālruņus lieto pie labās auss, tad būtu jābūt ciešai korelācijai starp to, ka lielākajai daļai cilvēku, kuriem diagnosticē audzēju, tam būtu jābūt labajā smadzeņu, galvas un kakla pusē - dominantajā tālruņa izmantošanas pusē.

Pētījums sākās ar vienkāršu novērošanu, ka cilvēki biežāk tālruni tur labajā rokā pie labās auss. Šis novērojums pētniekiem šķita neloģisks, jo nav ērti turēt tālruni pie labās auss un ar labo roku veikt piezīmes. Lai noteiktu, vai pastāv saistība starp mobilā tālruņa lietošanas pusi un dzirdes vai valodas hemisfērisko dominanci, pētnieki izveidoja tiešsaistes aptauju. Aptaujas anketa iekļāva jautājums par to, kura roka tiek izmantota piemēram, rakstīšanai; cik daudz laika tiek patērēts runājot pa mobilo tālruni;  tālrunis tiek lietots pie labās vai kreisās auss; kā arī to, vai respondentam ir diagnosticēts smadzeņu vai galvas un kakla audzējs. Kopumā tika aptaujāti 5000 respondentu.  Vidēji respondent mēnesī tālruni lietoja 540 minūtes. Lielākā daļa respondentu (90%) bija labroči, 9% bija kreiļi un 1% bija abroči.

Starp tiem, kuri bija labroči, 68% atzina, ka tālruni tur pie labās auss, 25% pie kreisās auss un 7% tālruni liek gan pie labās, gan kreisās auss. Starp tiem, kuri ir kreiļi, 72% tālruni liek pie kreisās auss, savukārt 25% - pie labās auss un 5% gan pie labās, gan pie kreisās.

Pētījumā tika pierādīts arī, ka dzirdes atšķirības abās ausīs var ietekmēt to, pie kuras auss tālrunis tiek turēts. Kopumā pētījumā secināts, ka pastāv korelācija starp smadzeņu dominanci un mobilā tālruņa lietošanas lateritāti  un ir statistiski lielāka varbūtība, ka tālrunis tiek likts dominantās rokas pusē.

Tā kā vēl arvien pastāv dažādi viedokļi par mobilo tālruņu lietošanu un ļaundabīga audzēja attīstību, pētnieki iesaka izmantot brīvroku režīmu, lietojot tālruni.

Pirmavots: Michael D. Seidman. Study Examines Relationship Between Hemispheric Dominance and Cell Phone Use. JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, 2013