PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Optimisti labāk tiek galā ar stresu

Doctus
Tas nav pārsteigums, ka tie, kas vispirms ierauga rozi un tikai pēc tam ērkšķus, labāk tiek galā ar stresu. Bet zinātne līdz šim nebija atradusi pierādījumus, ka optimisms ir saistīts ar indivīda biloģisko atbildi uz stresu.

Pētījuma, kuru veica Konkordijas universitātes Psiholoģijas fakultātē, mērķis bija padziļināti izprast, kā optimisti un pesimisti cīnās ar stresu. Rezultāi uzrādīja, ka stresa hormona kortizola līmenis stabilāks ir pozitīvām personībām.

Optimisti labāk tiek galā ar stresu Optimisti labāk tiek galā ar stresu
Optimisti labāk tiek galā ar stresu

Pētījumā piedalījās 135 gados veci pieaugušie (60 un vairāk gadus veci), pētījums ilga 6 gadus, visiem dalībniekiem tika ņemti siekalu paraugi piecas reizes dienā, lai uzraudzītu kortizola līmeni. Šī vecuma grupa tika izraudzīta, jo gados veci pieaugušie bieži saskaras ar virkni ar vecumu saistītu stresoru un viņu kortizona līmenis ir paaugstināts.

Dalībniekiem lūdza novērtēt viņu stresa līmeni ikdienas dzīvē, kā arī pašiem novērtēt, viņi ir optimisti vai pesimisti.

Katras personas stress līmenis tika mērīts attiecībā pret viņa paša vidējo stresa līmeni. Stresa līmeņa mērīšana pret paša indivīda vidējo stresa līmeni ļauj iegūt reālo priekšstatu par to, kā cilvēks pārvar stresu, jo indivīdi var pierast pie tipiska stresa daudzuma dzīves laikā.

Pētījuma laikā tika secināts, ka pesimistiem jau sākotnēji ir augstāks stresa līmenis nekā optimistiem, kā arī viņiem ir grūtāk kontrolēt savas izjūtas un darbības stresa situācijās.

Dienās, kad ir augstāks stress nekā vidēji, pesimistiem atbildes uz stresu ir sakāpinātāka un viņiem ir grūtāk samazināt paaugstināto kortizola līmeni, savukārt optimisti ir pasargātāki no šādām reakcijām.

Lai gan kopumā pētījumā apstiprinājās izvirzītā hipotēze, ka optimisti labāk tiek gala ar stresu, tomēr bija viens pārsteidzošs secinājums. Optimistiem, kuriem kopumā ir daudz stresaināka dzīve, augstāks kortizola līmenis, nekā tas būtu sagaidām, ir tulīt pēc pamošanās (kortizola līmeņa pīķis ir tulīt pēc pamošanās un tad tas dienas laikā samazinās). Pētnieki atzīst, ka šim atklājumam var būt ne tikai vairāki izskaidrojumi, bet arī tas liek saprast, ka šī hormona kompleksu ir grūti klasificēt tikai kā labu vai sliktu. Problēma ar kortizolu ir, ka tas tiek saukts par stresa hormonu, bet tas ir arī hormons, kas liek celties un darīt lietas.

 

Pirmavots: Joelle Jobin, Carsten Wrosch, Michael F. Scheier. Associations Between Dispositional Optimism and Diurnal Cortisol in a Community Sample: When Stress Is Perceived as Higher Than Normal. Health Psychology, 2013.