PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

11 jauni gēni, kas saistīti ar augstu asinsspiedienu

Doctus
Jaunā pētījumā, kurš veikts Londonā, atklāti 11 jauni DNS gēnu varianti, kas ietekmē augstu asinsspiedienu un sirds slimības.

Identificējot jaunus gēnus, tiek paplašinātas zināšanas par asinsspiediena bioloģiju un pētnieki tic, ka tas palīdzēs izstrādāt jaunas ārstēšanas iespējas, kā arī uzlabot jau tagad pieejamās ārstēšanas metodes.

Lielā starptautiskā pētījumā tika analizēts 87 736 indivīdu DNS, lai atklātu ģenētiskos variantus saistībā ar paaugstinātu asinsspiedienu. Tālāka gēnu variantu validācija tika veikta  68 368 indivīdiem, kā rezultātā tika identificēti 11 jauni gēni.

Visā pasaulē paaugstināts asinsspiediens ir cēlonis 7,5 miljoniem nāves gadījumu un tas ir apmēram 12,8% no visiem nāves gadījumiem. Gēni un dzīvesveida faktori (piemēram, sāls patēriņš un aptaukošanās) ir zināmi kā nozīmīgi augsta asinsspiediena riska faktori.

Pētnieki uzsver, ka jaunu gēnu variantu atklāšana sniedz būtisku ieskatu, kā organisms regulē asinsspiedienu. Pētnieki cer, ka šis viņu atklājums veicinās jaunu ārstēšanas metožu izstrādi, kā rezultātā izdosies samazināt vadošo nāves cēloni - paaugstinātu asinsspiedienu - pasaulē.

Pirmavots: Vinicius Tragante, Brendan J. Keating et al. Gene-centric Meta-analysis in 87,736 Individuals of European Ancestry Identifies Multiple Blood-Pressure-Related Loci. The American Journal of Human Genetics, 2014.