PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai visām sievietēm vecumdienās nepieciešams lietot kalciju un D vitamīnu?

Doctus
Gados vecākām sievietēm kalciju un D vitamīnu bieži iesaka lietot papildus, bet parastie uztura bagātinātāji var veicināt pārāk lielu kalcija izdalīšanos asinīs secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Menopause.

Nejaušināta iedalījuma, placebo kontrolētā pētījumā tika iekļautas 163 sievietes (vecumā no 57 līdz 90 gadiem), kurām D vitamīna līmenis bija pazemināts. Sievietes lietoja kalcija citrāta tabletes, lai sasniegtu rekomendēto ikdienas kalcija devu 1200 mg/ dienā, kā arī lietoja D vitamīnu (deva atšķīrās atkarībā no sākotnējā D vitamīna līmeņa, 400 - 4800 IU/ dienā).

Apmēram 9% pētījuma dalībnieču novēroja pārāk lielu kalcija līmeņa izdalīšanos asinīs (hiperkalciēmiju) un 31% novēroja pārāk lielu kalcija daudzumu urīnā (hiperkalciūrija), pat tajos gadījumos, ja dalībnieces lietoja normālu kalcija devu un viņām nebija hiperparatiroīdisms, slimība, kas veicina pārmērīgu kalciju regulējošā hormona izdalīšanos. Pārmērīgs kalcija daudzums asinīs un urīnā var veicināt nierakmeņu attīstību un citas slimības.

Labā ziņa, ka pētnieki atklāja veidu, kā noteikt, kurai sievietei būs pārmērīga kalcija izdalīšanās un kurai nē. 15 reizes lielāks risks, ka būs pārmērīga kalcija izdalīšanās urīnā, bija tām sievietēm, kurām pirms kalcija lietošanas sākšanas 24 stundu urīnā kalcija līmenis bija virs 132 mg, salīdzinot ar sievietēm ar zemāku kalcija līmeni. Risks bija 20 reizes lielāks sievietēm, kurām sākotnējais kalcija līmenis bija virs 180 mg. Bet ar katru vecuma gadu, risks samazinājās par 10%.

Pētnieki norāda, ka pat mērena kalcija papildus lietošana (500 mg/ dienā) daļai sieviešu var būt pārāk augsta, tādēļ pētījuma autori iesaka noteikt kalcija līmeni urīnā un asinīs pirms pacientei izrakstīt kalcija papildus lietošanu un analīzes vajadzētu atkārtot 3 mēnešus pēc papildus kalcija terapijas uzsākšanas.

Pirmavots: John Christopher Gallagher, Lynette M. Smith, Vinod Yalamanchili. Incidence of hypercalciuria and hypercalcemia during vitamin D and calcium supplementation in older women. Menopause, 2014.