PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Grūtniecības pārtraukšanās un sirds slimības

Doctus
Spontānie aborti un nedzīvi dzimuši bērni var būt kā marķieris sievietēm, ka ir augstāks sirds slimību attīstības risks, secināts novērojuma pētījumā.

Vielmaiņas, hormonālās un hemostatiskās izmaiņas, kas ir saistītas ar grūtniecības zaudēšanu (nedzīvi dzimuši bērni un spontānie aborti), var veicināt sirds slimību attīstību vēlākos gados. Pētījumā tika novērtēta saistība starp grūtniecības pārtraukšanos anamnēzē un sirds un asinsvadu slimību attīstību pēc menopauzes sieviešu kohortā.

Pētījumā kopumā tika novērotas 77 701 sieviete. Tika apkopota informācija par reproduktīvo anamnēzi, sociāldemogrāfiskiem un kardiovaskulāriem riska faktoriem. Ar daudzfaktoru loģistiskās regresijas palīdzību tika novērtēta saistība starp 1 vai 2 un vairāk spontānajiem abortiem un vienu vai vairāk nedzīvi dzimušiem bērniem un sirds un asinsvadu slimību attīstību.

No visām pētījumā iekļautajām sievietēm 23 538 (30,3%) anamnēzē bija spontānais aborts; 1670 (2,2%) nedzīvi dzimuši bērni un 1673 (2,2%) anamnēzē bija gan spontānais aborts, gan nedzīvi dzimis bērns. Daudzfaktoru analīzē secināja, ka sievietēm ar vienu vai vairākiem nedzimušiem bērniem anamnēzē koronārās sirds slimības izredžu attiecība ir 1,27 (95% TI [1,07 - 1,51], salīdzinot ar sievietēm bez nedzīvi dzimušiem bērniem anamnēzē. Sievietēm ar vienu spontāno abortu OR=1,19 (95% TI [1,08 - 1,32) un ar diviem vai vairāk spontānajiem abortiem anamnēzē OR=1,18 (95% TI [1,04 - 1,34]), salīdzinot ar sievietēm bez spontānajiem abortiem anamnēzē. Attiecībā uz išēmisku insultu netika novērota statistiski ticama saistība.

Pētnieki secināja, ka grūtniecības pārtraukšanās ir saistīta ar koronāro sirds slimību, bet nav saistīta ar išēmisku insultu. Sievietēm ar vienu vai vairākiem nedzīvi dzimušiem bērniem vai vienu un vairākiem spontānajiem abortiem var būt augstāks koronārās sirds slimības risks vēlākos gados, šīs sievietes būtu rūpīgāk jānovēro un nepieciešamības gadījumā jāuzsāk agrīnāka ārstēšana. Jāveic papildus pētījumi, lai labāk izprastu patofizioloģiskos mehānismus, kas paaugstina koronārās sirds slimības risku sievietēm ar grūtniecības pārtraukšanos anamnēzē.

 

Pirmavots: Parker DR, et al. Risk of cardiovascular disease among postmenopausal women with prior pregnancy loss: The Women's Health Initiative. Ann Fam Med, 2014; 302-309.