PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Varas tektonika

D. Ričika
Varas tektonika
Mihails Gruzdovs Nacionālajā teātrī iestudējis izrādi «Jūtu tektonika» (kad zemes garoza kustas, ir izvirdumi, vulkāni); pārfrāzējot tās nosaukumu, varam teikt, ka arvien spēcīgāk būs jaušama «varas tektonika», jo ar joni tuvojas 12. Saeimas vēlēšanas.

■ Amerikas diplomāts, vēsturnieks un Hārvarda universitātes profesors Joseph Nye par varu sacījis: to iegūt un saglabāt var ar pātagu (spēku), ar burkānu (naudu, izdevīgumu) un ar pārliecināšanu (personiski iedvesmot). Visefektīvāk vara strādā tad, ja izdodas pārliecināt.

■ Ko redzam apkārt? Politiķus, kas biežāk tirgojas ar burkāniem un meklē pātagas. Veselības ministres slimošanas prombūtnē varas garoza sakustējusies, švīkst pārmetumi par ministres neveiksmīgo komunikāciju ar nozari un nepieciešamību pēc jauniem risinājumiem veselības jomā. Par veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas izstūrēts cauri Saeimas pirmajam lasījumam, bet nozares profesionāļus nepārliecina.

■ Mums Latvijā ļoti pietrūkst pārliecināšanas stāstu. Uz āru spoži pasniegtais Latvijas "veiksmes stāsts" nepārliecina. Un kā gan lai tas iedvesmotu, ja valsts uz vienu pacientu tērē 427 eiro gadā, kamēr kaimiņi lietuvieši - 782 eiro, bet igauņi - 793 eiro? Ja par Eiropas struktūrfondu līdzekļiem skaisti izremontētā palātā gulošajam jāsedz 40-60% no veselības aprūpes izmaksām, kamēr citviet Eiropā privāto maksājumu īpatsvars veselības aprūpē vidēji ir 20%?! Ja valsts izaugsmes cipari izskatās labi, bet nesniedz drošību katram personīgi?!

■ Pārliecināšanas stāsti ir svarīgi arī mazākos mērogos. Jūs jau zināt, kad pacients ārstu sadzird vislabāk. Pēc cilvēcīgas, sirsnīgas sarunas. Pārliecina personisks piemērs.

■ Pacienta un ārsta attiecībās arī ir kaut kas no varas tektonikas. Pacienti ārstam bieži iedala lomu Doktor Bog, jo grib nopirkt cerību izveseļoties, sagaidīt labāku attieksmi. Taču sistēma ar savu neorganizētību nogurdina. Ne bez politiķu svētības tāda neviegla dzīvošana uz dusoša vulkāna sanāk...