PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pretgripas vakcīna un grūtniecība

Doctus
ASV tikai apmēram puse grūtnieču vakcinējas ar pretgripas vakcīnu, tūkstošiem sieviešu un viņu bērnu ir paaugstināts nopietnu saslimšanu risks gripas dēļ.

Pretgripas vakcīnai būtu jābūt prenatālās aprūpes rutīnas sastāvdaļai, visiem veselības aprūpes sniedzējiem jāmēģina pārliecināt savas pacientes - grūtnieces par pretgripas vakcīnas nepieciešamību.

ASV Slimību profilakses un kontroles centrs ir pierādījis, ka starp grūtniecēm, kurām veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējs piedāvā pretgripas vakcināciju, vakcinācijas līmenis ir visaugstākais.

Visām grūtniecēm un tām sievietēm, kuras plāno grūtniecību, jāsaņem pretgripas vakcīna, jo grūtniecības laikā ir imūnsistēmas, sirds un plaušu pārmaiņas, kas paaugstina sievietes risku uz nopietnām komplikācijām, izslimojot gripu. Tāpat arī bērni, kuri piedzimst mātēm, kuras ir vakcinētas pret gripu, pirmos sešus dzīves mēnešus ir aizsargāti no saslimšanas ar gripu. Tāpat šiem bērniem ir zemāks ar gripu saistītu hospitalizāciju biežums hroniskas astmas, sirds slimību, cukura diabēta, pavājinātas imūnsistēmas un citu saslimšanu dēļ.

Pētījumos, kas analizē tūkstošiem grūtnieču, kurām ir bijusi pretgripas vakcīna, atklāts, ka mātēm, kuras ir vakcinētas, nav augstāks priekšlaicīgi dzimušu bērnu risks, vai bērni ar sarežģījumiem dzemdībās, salīdzinot ar sievietēm, kuras nav bijušas vakcinētas. Vēl vairāk, pētnieki atklāja, ka sievietēm, kuras ir bijušas vakcinētas, retāk novēroja nedzīvi dzimušus bērnus.

ASV Slimību profilakses un kontroles centrs rekomendē, ka visi cilvēki pēc sešu mēnešu vecuma, tai skaitā grūtnieces, ir jāvakcinē pret gripu.

Grūtniecēm, kurām parādās gripas simptomi, pēkšņs drudzis, muskuļu sāpes, klepus, ārstēšana jāuzsāk pēc iespējas ātrāk.