PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vīnogas, sarkanvīns un atmiņas zudums

Doctus
Vīnogās un zemesriekstos esošās sastāvdaļas var palīdzēt aizkavēt ar vecumu saistītu atmiņas pasliktināšanos, secināts pētījumā, kurš veikts Teksasā.

Pētnieki analizēja iespējamos ieguvumus no resveratrola, antioksidanta, kas ir atrodams sarkano vīnogu miziņās, sarkanvīnā, zemesriekstos un vēl dažās ogās.

Resveratrols plaši aprakstīts saistībā ar tā spēju aizsargāt sirds veselību, bet pētnieki centās pierādīt, ka tam piemīt arī pozitīvs efekts uz hippokampusu, smadzeņu daļu, kam ir kritiski svarīga loma pie tādām funkcijām, kā atmiņa, mācīšanās un garastāvoklis.

Resveratrols var palīdzēt pat cilvēkiem ar smagām neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Alcheimera slimību.

Pētījumā pētnieki pierādīja, ka ārstēšana ar resveratrolu uzlabo mācīšanās spējas, atmiņu un garastāvokļa funkcijas pelēm. Pētījuma rezultāti bija pārsteidzoši, pētnieki secināja, ka pelēm, kuras nesaņēma resveratrolu, telpiskās mācīšanās spējas nepasliktinājās, savukārt spēja apgūt jaunas atmiņas ievērojami pasliktinājās starp 22 un 25 mēnešiem. Savukārt pelēm, kuras saņēma resveratrolu abas šīs spējas uzlabojās.

Pētnieki norāda, ka pelēm, kuras saņēma resveratrolu neiroģenēze dubultojās, salīdzinot ar pelēm, kuras to nesaņēma. Pelēm, kuras saņēma resveratrolu nozīmīgi uzlabojās arī mikrovaskularizācija, tai skaitā, asinsplūsma, kā arī tika novērots zemāks iekaisuma līmenis hippokampusā.

Pētījuma rezultāti ar dzīvniekiem apliecina, ka terapija ar resveratrolu vecāka gadagājuma cilvēkiem var uzlabot atmiņu un garastāvokļa funkciju.

Pētnieki plāno turpināt pētījumu un noskaidrot, vai zemāka resveratrola deva diētā var ilgtermiņā nodrošināt līdzīgus efektus novecojošās smadzenēs.

 

Pirmavots: Maheedhar Kodali, Vipan K. Parihar, Bharathi Hattiangady, Vikas Mishra, Bing Shuai, Ashok K. Shetty. Resveratrol Prevents Age-Related Memory and Mood Dysfunction with Increased Hippocampal Neurogenesis and Microvasculature, and Reduced Glial Activation. Scientific Reports, 2015; 5: 8075.