PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sievietes ķermeņa masa grūtniecības laikā un bērna aptaukošanās risks

Doctus
Pēdējie pētījumi pierāda saistību starp sieviešu ķermeņa masas izmaiņām grūtniecības laikā vai palielinātu ķermeņa masu pirms grūtniecības un jaundzimušo bērnu palielinātu ķermeņa masu 7 gadu vecumā.

No 1998. - 2013. gadam Amerikas Savienotajās Valstīs tika veikts daudzpakapju pētījums, kurā tika intervētas 727 sievietes grūtniecības trešajā trimestrī. Sievietes sniedza ziņas par savu svaru pirms grūtniecības, izglītību un uztura paradumiem grūtniecības laikā. Pētniekiem bija pieejami arī dati par sieviešu svaru īsi pirms dzemdībām. Pētījuma ietvaros ģimenes sniedza datus par bērnu veselībau arī pēc 7 gadiem, t.sk. par ķermeņa masas rādītājiem.

Tā kā nav pietiekamu pierādījumu svara pieauguma grūtniecības laikā saistībai ar bērnu veselību ilgtermiņā, ar šā pētījuma palīdzību zinātnieki centās novērtēt kā svara pieaugums grūtniecības laikā ir saistīts ar jaundzimušo un bērnu ķermeņa uzbūvi un aptaukošanos.

Bērni ar palielinātu ķermeņa masu, biežāk arī pusaudžu gados un vēlāk saglabā palielinātu ķermeņa masu. Šīs grupas cilvēki ir pakļauti augstākam 2.tipa cukura diabēta riskam, paaugstinātam asinsspiedienam un miega traucējumiem.

Rezultātā, 22% pētījuma grupā iekļautajiem bērniem ir liekais svars, vienlaikus, bērni, kuru mātēm bijusi palielināta ķermeņa masa pirms grūtniecības iestāšanās, arī ir tendēti uz paaugstinātu ķermeņa masu. Savukārt, ja sieviete ir pieņēmusies svarā pa daudz grūtniecības laikā, tad bērniem novēro lielāku ķermeņa tauku procentu.

Šā pētījuma dati parāda savstarpējo saistību, bet nepierāda faktoru cēloņsakarības.

Pirmavots: Elizabeth M. Widen, Robin M. Whyatt, Lori A. Hoepner, Noel T. Mueller, Judyth Ramirez-Carvey,  Sharon E. Oberfield,  Abeer Hassoun, Frederica P. Perera, Dympna Gallagher, Andrew G. Rundle. Gestational weight gain and obesity, adiposity and body size in African-American and Dominican children in the Bronx and Northern Manhattan. Maternal & Child Nutrition, March 2015.