PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veikta Latvijā pirmā sirds transplantācija bērnam

Doctus
Veikta Latvijā pirmā sirds transplantācija bērnam
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā 6.septembrī veikta Latvijā pirmā sirds transplantācijas operācija 10 gadus vecam bērnam.

Transplantāciju, koordināciju un uzraudzību veica Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsti, konsultējoties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem. Mediķu grupā iesaistīti gan kardiologi, sirds ķirurgi, transplantologi, anesteziologi, imunologi un virkne citu speciālistu.

Pacients jau vairāk nekā gadu atradās tā dēvētajā gaidīšanas rindā, tomēr kā uzsver prof. Romans Lācis: "Vajadzēja sakrist ļoti daudziem specifiskiem apstākļiem, lai veiktu sirds pārstādīšanas operāciju bērnam, proti, donora jautājums, medikamentu vadīšana bērnam, orgāna pārstādīšana augošam bērnam. Šī operācija ir unikāls notikums visai Latvijai, kas varēja notikt, pateicoties izcilai sadarbībai divu universitāšu slimnīcu ārstu starpā."

Sirds transplantācijas operācijas, tāpat kā ikviena cita orgānu transplantācija, ir organizatori komplicēts process. Pacients jau iepriekš atradās kardiologu uzraudzībā un šajā gadījumā kā vienīgais ārstēšanas veids bija sirds pārstādīšana. Operāciju veica Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centra vadītājs prof. Romans Lācis, sirds ķirurgs Uldis Strazdiņš, kurš ieguldīja milzu enerģiju un darbu arī organizatoriskajos jautājumos. Mākslīgo asinsriti vadīja dr. Biruta Mozule un anestēziju nodrošināja prof. Eva Strīķe, dr. Roberts Leibuss. Operācijas gaitā piedalījās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sirds ķirurgi Valts Ozoliņš, Lauris Šmits, kardioloģe Elīna Ligere, anestezioloģe Zane Straume, mākslīgās asinsrites speciālisti Edgars Korobaško, Ingrida Upelniece, inženieris A. Barons, transplantologi prof. Rafails Rozentāls, dr. Inese Ziediņa kā arī imunologi, operācijas māsu komanda.

Pacienta stāvoklis pēc tik sarežģītas un apjomīgas operācijas ir stabils, un 9. septembrī pacients ir pārvests uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu.

Kopš 2002. gada, kad tika veikta pirmā sirds transplantācijas operācija Latvijā, kopā Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā veiktas 20 sirds transplantācijas operācijas.

Ik gadu Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā tiek veiktas vairāk nekā 1000 operācijas mākslīgajā asinsritē, operējot dažādas sirds saslimšanas. Šis rādītājs ir tādā pašā līmenī un pat nedaudz augstāks kā Eiropas sirds ķirurģijas centros. Slimnīcas kardioķirurgu, anesteziologu, mākslīgās asinsrites speciālistu un citu mediķu augstā profesionalitāte un pieredze šādās operācijās ļauj veiksmīgi veikt tik plašas un sarežģītas operācijas.