PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Trauksme ietekmē dzīves kvalitāti sievietēm pēc menopauzes

Doctus
Vēl arvien tiek debatēts, vai trauksme pasliktina biežāk sastopamos menopauzes simptomus (karstuma viļņus un miega traucējumus) vai šie simptomi pastiprina trauksmi.

Neatkarīgi no tā, kas ir pirmais, vairākos pētījumos apstprināts, ka paaugstināta trauksme menopauzes laikā negatīvi ietekmē sievietes dzīves kvalitāti. 

Jaunā pētījumā pierādīta šī pati saistība attiecībā uz sievietēm pēc menopauzes vecumā. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā The North American Menopause Society.

Daudzcentru, šķersgriezuma pētījumā ar 3503 sievietēm pēc menopauzes  periodā pierādīja, ka sievietēm, kurām bija trauksme smagu fizisko simptomu izplatība bija piecas reizes augstāka nekā sievietēm bez trauksmes.

Īstais iemesls šai saistībai vēl arvien tiek meklēts, ir zināms, ka trauksme korelē ar paaugstinātu norepinefrīna un serotonīna līmeni, kas savukārt var paaugstināt vazomotoru simptomu (karstuma viļņi) biežumu, jo tiem ir nozīmīga loma termoregulācijā. Ir apstiprināta arī saistība starp trauksmi un smagu uroģenitālu simptomu esamību.

Šis bija pirmais pētījums, kurā tika analizēta saistība starp trauksmi un dzīves kvalitāti sievietēm pēc menopauzes periodā.

Iepriekš bija veikti vairāki pētījumi par šo saistību pirms menopauzes un menopauzes sieviešu populācijā. 

Pētnieki uzsver, ka ļoti svarīgi ir ārstiem skrīnēt sievietes uz trauksmes simptomiem. Ja sievietei ir nozīmīga trauksme, jāapsver terapijas iespējas tās mazināšanai.