PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aptaukošanās un 11 ļaundabīga audzēja lokalizācijas

Doctus
Atklāta cieša saistība starp aptaukošanos un 11 ļaundabīga audzēja lokalizācijām, tās lielākoties ir gremošanas orgānos un ar hormonālām sistēmā saistītās sistēmās sievietēm. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā BMJ.

Šis pētījums ir uzskatāms kā “lietussarga apskats” vai “meta apskats”, jo tajā ir iekļautas iepriekš veiktas meta-analīzes un sistemātiski apskati.

Galvenais šī pētījuma secinājums – palielināts ķermeņa tauku daudzums paaugstina gandrīz visu gremošanas orgānu vēža risku, kā arī endometrija un pēc menopauzes krūts vēža risku. Šiem rezultātiem piekrīt arī Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra (IARC).

Ārsti, īpaši ģimenes ārsti, var būt ļoti nozīmīgs spēks cīņā ar pieaugošo saslimstību ar ļaundabīgiem audzējiem, samazinot aptaukošanās radīto ļaundabīgo audzēju slogu.  Palielināts ķermeņa tauku daudzums ir otrs nozīmīgākais ietekmējamais vēža riska faktors aiz smēķēšanas.  

Jaunajā “lietussarga apskatā” sākotnēji iekļāva 95 meta-analīzes, kurās tika analizēta saistība starp palielinātu ķermeņa tauku daudzumu un risku, ka attīstīsies vēzis vai risku nomirt no vēža. Aptaukošanās tika definēta kā ķermeņa masas indekss virs 30 kg/m2.

Starptautiska pētnieku komanda nolēma, ka šajā “lietussarga apskatā” ir iekļaujami tikai 13 % (12 no 95) no atlasītajiem pētījumiem. Pārējos pētījumos tika konstatētas metodoloģiskas problēmas un šie pētījumi nebija izmantojami.

Pēc šo 12 pētījumi izanalizēšanas komanda secināja, ka pastāv saistība starp ķermeņa tauku daudzumu un 11 ļaundabīga audzēja lokalizācijām: barības vada adenokarcinoma, multipla mieloma, kuņģa kardijas daļa, tievā zarna (vīriešiem), resnā zarna (vīriešiem), žults ceļu sistēma, aizkuņģa dziedzeris, krūts (pēc menopauzes vecuma sievietēm), endometrijs (pre menopauzes vecuma sievietēm), olnīcas un nieres.

Riska līmenis bija atšķirīgs. Piemēram, pieaugot ĶMI par 5 kg/m2 vēža riska pieaugums ir no 9 % (RR=1,09; 95 % TI [1,06 – 1,13]) resnās zarnas vēzim vīriešiem līdz 56 % (RR=1,56; 95 % TI [1,34 – 1,81]) žults ceļu vēzim.

Pētnieki norāda, ka būtu nepieciešami perspektīvi pētījumi, lai varētu peirādīt kauzalitāti starp vēža veidu un palielinātu ķermeņa tauku daudzumu.

AVOTS: BMJ. Published online February 28, 2017