PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Regulāra aspirīna lietošana dubulto melanomas risku vīriešiem

Doctus
Vīriešiem, kuri lieto aspirīnu vienu reizi dienā, ir gandrīz divreiz lielāks melanomas attīstības risks nekā vīriešiem, kuri nelieto aspirīnu regulāri, secināts pētījumā. Sieviešu populācijā šāda saistība netika konstatēta.

Gan ārstiem, gan pacientiem jābūt informētiem par saistību starp bieži lietoto aspirīnu un melanomas attīstības risku. Pacienti ir jāizglīto par saules ekspozīciju, par nepieciešamību izvairīties no sauļošanās un par ādas pārbaudēm pie dermatologa, īpaši, ja personai ir augsts ādas vēža attīstības risks. Pētnieki gan norāda, ka šī atklātā saistība nenozīmē, ka vīriešiem būtu jāpārtrauc aspirīna lietošana. Gandrīz puse no cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma lieto aspirīnu katru dienu.

Pētnieki bija pārsteigti par šo atklājumu, jo ir pētījumi, kuros pierādīts, ka aspirīna lietošana mazina kuņģa, zarnu, priekšdziedzera un krūts vēža risku.

Pētnieki saistību starp aspirīna lietošanu un melanomas risku vīriešiem skaidro ar to, ka iespējams vīriešiem ir zemāks protektīvo enzīmu, piemēram, superoksīda dismutāze un katalāze, daudzums nekā sievietēm. Zemāks protektīvo enzīmu līmenis rezultējas augstākā oksidatīvā šūnu bojājumā vīriešiem, kas paaugstina melanomas attīstības risku.

Pētījumā iekļāva gandrīz 200 000 pacientu vecumā 18 – 89 gadi, kuriem anamnēzē nebija melanomas, visus dalībniekus novēroja vismaz 5 gadus.

Aspirīna lietotāju grupā iekļāva tos, kuri vismaz gadu lietoja aspirīnu katru dienu (81 vai 325 mg). No kopumā pētījumā iekļautajiem 195 140 pacientiem 1187 lietoja aspirīnu regulāri, no tiem 26 (2,19 %) novērošanas laikā konstatēja melanomu, savukārt kontroles grupā melanomu konstatēja 1676 (0,86 %) pacientiem. Sadalot grupas pa dzimumiem, secināja, ka vīriešiem, kuri lieto aspirīnu regulāri, ir gandrīz divas reizes lielāks melanomas attīstības risks (RR=1,83), salīdzinot ar vīriešiem kontroles grupā.

  

AVOTS: Orrell KA, Cices AD, Guido N, et al. Malignant melanoma associated with chronic once daily aspirin exposure in males: a large, single-center, urban, U.S. patient population cohort study from the Research on Adverse Drug events And Reports (RADAR) project. Journal of the American Academy of Dermatology, 2018