PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai insulīna rezistence ir fibromialģijas cēlonis?

Doctus
Jaunatklātā saistība ar insulīna rezistenci var radikāli izmainīt fibromialģijas un citu saistītu hronisku sāpju formu diagnostiku un pārvaldību.

Fibromialģija ir viena no biežākajām ģeneralizēto sāpju formām ar vāji izpētītu neirobioloģisko mehānismu. Par spīti plašiem pētījumiem, fibromialģijas etioloģija aizvien nav zināma un slimību modificējoša terapija nav pieejama.

Pētnieki identificēja pacientus, kuri ārstējās sāpju klīnikās saistībā ar muskuļu/ audu sāpēm. Visi pacienti, kuri atbilda fibromialģijas kritērijiem tika sadalīti mazākās grupās pēc vecuma. Salīdzinot ar atbilstoša vecuma kontroles grupas dalībniekiem, pacientiem ar fibromialģiju HbA1c līmenis bija augstāks. Pacientiem ar fibromialģiju, kuriem HbA1c līmenis bija 5,7 % vai augstāks, uzsākot terapiju ar metformīnu, novēroja ievērojamus uzlabojumus miofasciālo sāpju mazināšanā. Šie sākotnējie rezultāti liek domāt par patoģenētisku saistību starp fibromialģiju un insulīna rezistenci, ja šī saistība apstiprināsies turpmākos pētījumos, būtiski izdosies uzlabot pacietu ar fibromialģiju diagnostiku un ārstēšanu.

 

AVOTS: Pappolla MA, Manchikanti L, Andersen CR, et al. Is insulin resistance the cause of fibromyalgia? A preliminary report. PLOS ONE, 2019; 14 (5): e0216079