PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zems D vitamīna līmenis piedzimstot saistīts ar paaugstināta asinsspiediena risku vēlākos gados

Doctus
D vitamīna deficīts piedzimstot un agrā bērnībā saistīts ar paaugstināta asinsspiediena risku vēlākā bērnībā un pusaudžu gados, secināts pētījumā.

Pētnieki novēroja 775 bērnus no dzimšanas līdz 18 gadu vecumam. Zems D vitamīna līmenis tika definēts kā D vitamīns serumā piedzimstot mazāk kā 11 ng/ml un mazāk kā 25 ng/ml agrā bērnībā.

Salīdzinot ar bērniem, kuri piedzima ar adekvātu D vitamīna līmeni:

  • Bērniem, kuri piedzima ar zemu D vitamīna līmeni bija par 60 % augstāks paaugstināta sistoliska asinsspiediena risks 6 un 18 gadu vecumā;
  • Bērniem, kuriem pastāvīgi saglabājās zems D vitamīna līmenis agrā bērnībā bija divkāršs paaugstināta sistoliska asinsspiediena risks 3 un 18 gadu vecumā.

Šobrīd nav rekomendāciju veikt sijājošo atlasi visām grūtniecēm un jaundzimušajiem uz D vitamīna līmeni. Šī pētījuma rezultāti raisa pārdomas, ka šāda sijājošā atlase iespējams ir nepieciešama, lai savlaicīgi atklātu un ārstētu D vitamīna deficītu jau grūtniecības laikā un zīdaiņa vecumā, tādejādi mazinot augsta asinsspiediena risku vēlākos gados.

Pētnieki norāda, ka šobrīd nav zināms opimālais cirkulējoša D vitamīna līmenis grūtniecības laikā un agrā bērnībā, šis līmenis būtu jānoskaidro lielos populāciju pētījumos.

AVOTS: Wang G, Liu X, Bartell TR, et al. Vitamin D Trajectories From Birth to Early Childhood and Elevated Systolic Blood Pressure During Childhood and AdolescenceHypertension, 2019