D vitamīns un zivju eļļa varētu aizsargāt pret nāvi onkoloģiskas saslimšana dēļ un miokarda infarktu

Doctus . | 2019. gada 25. septembris

D vitamīna un omega-3 taukskābju (VITAL) pētījums ir jaunākais un plašākais, kurā tiek analizēts, vai D vitamīns vai zivju eļļa var efektīvi pasargāt no vēža vai kardiovaskulārām slimībām. Šī brīža rezultāti nav viennozīmīgi, bet tie uzrāda dažus ieguvumus attiecībā uz atsevišķiem iznākumiem.

VITAL klīniskajā pētījumā piedalās gandrīz 26 000 vīriešu un sieviešu no ASV. Pēc vairāk nekā pieciem pētījuma gadiem un terapijas rezultāti uzrāda dažus pozitīvus signālus attiecībā uz dažiem iznākumiem. Piemēram, omega-3 taukskābju lietošana nav statistiski ticami saistīta ar primāru nozīmīgu kardiovaskulāro notikumu samazināšanu, bet ir saistīta ar zemāku miokarda infarkta risku. Lielākie ieguvumi tika novēroti cilvēkiem, kuri ikdienā uzturā uzņēma mazāk kā 1,5 porcijas zivju produktu nedēļā, savukārt tiem, kuri uzņēma vairāk par 1,5 porcijām, ieguvumus nenovēroja. Ieguvumi sirds veselībai šobrīd tiek apstiprināti meta-analīzē ar pētījumiem, kuros dalībniekus iedala pēc nejaušināšanas principa.

Līdzīgi D vitamīna papildus lietošana nemazina nozīmīgu kardiovaskulāro notikumu risku vai kopējo saslimstību ar ļaundabīgiem audzējiem, bet ir saistīta ar statistiski ticami nozīmīgu kopējās mirstības no ļaundabīgiem audzējiem samazinājumu tiem, kuri pētījumā ir vismaz divus gadus. D vitamīna efekts arī tiek pārbaudīts meta-analīzē.

 

AVOTS: The North American Menopause Society (NAMS). Vitamin D and fish oil show promise in prevention of cancer death and heart attacks. ScienceDaily, 24 September 2019.

Uz augšu ↑