PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kam gatavoties, kad Covid-19 satiksies ar gripas sezonu?

Doctus
COVID-19 pandēmija jau ir gana biedējoša, bet gripas sezona arī vairs nav tālu. Cik smaga būs gripas sezona, ja tā saplūdīs ar Covid-19 uzliesmojumu? Ko mēs varam darīt, lai tai sagatavotos?

Dr. Benjamins Singers, pulmonologs, kurš ārstē Covid-19 pacientus intensīvās terapijas nodaļā, izklāsta labāko aizsardzību pret gripu, kas arī var aizsargāt pret koronavīrusu.

Dr.Singers,kurš ir Ziemeļrietumu universitātes Feinbergas Medicīnas skolas plaušu un kritiskās aprūpes, kā arī bioķīmijas un molekulārās ģenētikas docents, pēta SARS-CoV-2 epidemioloģiju un bioloģiju un gripu, lai palīdzētu sagatavoties gaidāmajai gripas sezonai.

Viņš ieskicē četrus faktorus, kas varētu ietekmēt gaidāmās gripas sezonas smagumu:

1. Transmisija. Sociālās distancēšanās politika, kas paredzēta Covid-19 izplatības ierobežošanai, ir efektīva arī pret gripu. Ja Covid-19 gadījumi sāks parādīties atkal 2020. gada rudenī, atkārtoti stingrāki sociālās distancēšanas pasākumi varētu palīdzēt mazināt gripas agrīnu izplatību, kas savukārt izlīdzinātu abu vīrusu līknes.

2. Vakcinācija. Gaidot vakcīnas izmēģinājumus pret Covid-19, mums jāplāno palielināt vakcināciju pret gripu, īpaši gados vecākiem cilvēkiem, kuri ir vairāk pakļauti gripai un Covid-19.

3. Vienlaicīga infekcija. Ir nepieciešama plaša pieeja ātrai diagnostikai attiecībā uz Covid-19 un citām elpceļu infekcijām, jo ​​vienlaikus ar citu elpceļu patogēnu, ieskaitot gripu, infekcija notika vairāk nekā 20% no Covid-19 pozitīviem pacientiem.

4. Nevienlīdzība. Covid-19 pandēmija ir parādījusi neapšaubāmas atšķirības starp iedzīvotāju grupām, tādēļ mums ir jāaktualizē sabiedrības veselības centieni, kuru mērķis ir ierobežot vīrusu izplatību, palielināt vakcinācijas līmeni, izvērst ātru diagnostiku un paplašināt citus veselības aprūpes pakalpojumus neaizsargātām iedzīvotāju grupām, ieskaitot nabadzīgos un vecāka gadagājuma cilvēkus.

 

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs aplēsa, ka sezonālā gripas epidēmija 2019. – 2020. gadā izraisīja desmitiem miljonu saslimšanas gadījumu un desmitiem tūkstošu nāves gadījumu.

“Gripa un pneimonijas ir astotais galvenais nāves cēlonis ASV, un elpceļu vīrusi ir visizplatītākie patogēni starp hospitalizētajiem pacientiem ar sabiedrībā iegūtu pneimoniju," uzsvēra Dr.Singers.

AVOTS: Benjamin D. Singer. COVID-19 and the next influenza season. Science Advances, May 29, 2020