PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem
Autori
Skatīt visus
 Doctus

Doctus

Doctus redakcija

Visi autora raksti

Aizkuņģa dziedzera vēža uzraudzība un izdzīvotība augsta riska pacientiem

Aizkuņģa dziedzera duktāla adenokarcinoma (DA) ir nāvējoša slimība ar pieaugošiem sastopamības rādītājiem. Liela daļa aizkuņģa dziedzera DA ir neārstējamas tās atklāšanas brīdī, bet tajā pašā laikā vispārējās populācijas sijājošā diagnostika arī netiek rekomendēta. Augsta riska indivīdu uzraudzība varētu palīdzēt vēzi konstatēt agrīnāk, bet ieguvumi no šādas intervences nav līdz šim vērtēti.

Doctus

Vidzemes slimnīcā uzstāda jaunu laparoskopijas sistēmu

Vidzemes slimnīca, modernizējot savu pakalpojumu klāstu un medicīniskās iekārtas, ir iegādājusies laparoskopijas sistēmu Visera Elite III, veicot investīcijas 138 701,51 eiro apmērā, kas nodrošina augstas kvalitātes 4K izšķirtspēju un 3D pārredzamību - informē Vidzemes slimnīcas pārstāvji.

Doctus

Smagas gaitas akūts aknu bojājums pēc hepatotoksisku medikamentu lietošanas: pasaules dati

Šā brīža pieeja hepatotoksiskā medikamentu potenciāla klasificēšanā balstās uz kumulatīviem gadījumu ziņojumiem par akūtu aknu bojājumu (AAB), neņemot vērā skartās populācijas lielumu. Pastāv maz pierādījumu no datiem, kas attiecināmi uz pacienta veselības statusu un/vai rutīnas veselības aprūpē ievāktu informāciju ārpus ierastās pētījumu vides. Veikts pētījums, lai identificētu potenciāli vishepatotoksiskākos medikamentus praksē balstītos pierādījumos un salīdzinātu rezultātus ar šā brīža medikamentu iedalījumu pēc gadījumu ziņojumiem.

Doctus

Latvijā radīts mākslīgā intelekta risinājums ārstiem palīdzēs atpazīt insultu

Latvijas mākslīgā intelekta (MI) risinājumu izstrādātājs “Apply” sadarbībā ar radiologiem – asoc. prof. Kārli Kupču un Dr. Andri Veisu – radījuši risinājumu “Sinapse”, kas ar datorredzes palīdzību veselības aprūpes speciālistiem slimnīcās palīdzēs ātrāk diagnosticēt insultu. Kopš 2024. gada maija risinājums uzsācis darbību Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, šobrīd uzrādot 80% efektivitāti.

Doctus

Aicina rast finansējumu bezmaksas kontracepcijas pieejamībai jauniešiem

Vēstulē Veselības ministrijai, NVD un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, LĀB ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju, Latvijas Vecmāšu asociāciju, Latvijas pacientu organizāciju tīklu, biedrību “Papardes zieds”, Latvijas Jauno ārstu asociāciju un biedrību “Centrs Marta” norāda uz nepieciešamību nodrošināt kontracepciju riska grupas sievietēm un aicina rast tam finansējumu.

Doctus

Aptaukošanās un metabolā sindroma ietekme uz iekaisīgo zarnu slimības rezultātiem

Iekaisīgo zarnu slimību (IZS) gadījumu pieaugums ir bijis paralēls ievērojamam aptaukošanās un vielmaiņas blakusslimību skaita pieaugumam. Šajā apskatā tika pētīta aptaukošanās un ar to saistīto vielmaiņas blakusslimību iespējamā ietekme uz slimības progresēšanu, komplikācijām, ārstēšanas reakciju, ķirurģiskajiem rezultātiem, veselības ekonomiku un aptaukošanās ārstēšanas iespējamo ietekmi uz IZS gaitu.

Doctus

Povidonjoda un hlorheksidīna glikonāta salīdzinājums ādas apstrādē pirms operācijas

Preoperatīva ādas antiseptika ir nozīmīga procedūra, lai novērstu ķirurģiskās zonas infekcijas attīstību. Antiseptiķa izvēle, t.sk. starp povidonjodu vai hlorheksidīna glikonātu, joprojām ir debašu vērta tēma. Lai izvērtētu abu antiseptiķu efektu ķirurģiskās zonas infekcijas novēršanā pēc sirds vai vēdera operācijām, tika veikts šo zāļvielu spirta šķīdumu salīdzinošs pētījums.

Doctus