Kalcijs un kolorektālā vēža risks

Pētījuma dalībnieki bija 50-71 gadu veci (pētījuma sākums: 1995.-1996.gads), ir ziņojuši par labu veselības stāvokli un par kalcija un kaloriju patēriņu ikdienas uzturā, kas ir ne pārāk zems un ne pārāk augsts. Pacientiem tika sekots līdz pirmajai primāra vēža diagnozei, nāvei vai aktīvās pētījuma fāzes beigām 2018.gadā. Kalcija patēriņš tika vērtēts pēc pacienta diētas paradumiem, uztura bagātinātāju lietošanas un kopējā kalcija daudzuma, kas tiek uzņemts. Primārais pētījuma iznākums bija saslimstība ar kolorektālo vēzi.
Starp 471 396 dalībniekiem, kam pētījuma sākumā nebija onkoloģiska diagnoze, vidējais (SN) vecums bija 62,0 (5,4) gadi, 59,5 % bija sievietes. Novērošanas perioda laikā, 7 339 055 persongadus, vidēji 18,4 [IQR 9,2-22,5] gadus, tika identificēti 10 618 primāri kolorektālā vēža gadījumi. Vidējais (SN) kopējais kalcija patēriņš zemākajā kvintilē (Q1) bija 401 (104) mg/dienā sievietēm un 407 (95) mg/dienā vīriešiem, kamēr augstākajā kvintilē (Q5) tas bija 2056 (412) mg/dienā sievietēm un 1773 (444) mg/dienā vīriešiem. Ar piena produktiem kalciju uzņēma 42,1 % gadījumos, ar bezpiena produktiem 34,2 % gadījumos un ar uztura bagātinātājiem 23,7 % gadījumos. Augstāks kalcija patēriņš (Q5 pret Q1) bija saistīts ar zemāku kolorektālā vēža risku (draudu attiecība [HR] 0,71; 95 % TI 0,65-0,78; p > 0,001), ar noturīgiem rezultātiem starp kalcija avotiem un tumora lokalizāciju. Netika konstatētas kādas atšķirības attiecībā uz pacienta rasi vai etnisko piederību.
Avots: Zouiouich S, Wahl D, Liao LM, Hong HG, Sinha R, Loftfield E. Calcium Intake and Risk of Colorectal Cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. JAMA Netw Open. 2025;8(2):e2460283. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.60283