PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rūpnieciski apstrādāta gaļa un sirds mazspēja

Doctus
Vīriešiem, kuri uzturā lieto rūpnieciski apstrādātu sarkano gaļu, ir paaugstināts risks saslimt ar sirds mazspēju un nomirt sirds mazspējas dēļ, secināts pētījumā, kurš publicēts žurnālā Circulation: Heart Failure.

Pētījums tika veikts ar zviedru vīriešu kohortu, lai salīdzinātu efektus uz veselību no rūpnieciski pārstrādātas gaļas un nepārstrādātas. Pētījumā iekļāva 37 035 vīriešus vecumā starp 45 un 79 gadiem, kuriem anamnēzē nebija sirds mazspēja, išēmiska sirds slimība vai ļaundabīgs audzējs. Pētījuma dalībnieki aizpildīja aptaujas anketu par uztura paradumiem un citiem dzīvesveida faktoriem. Pētnieki dalībniekus novēroja no 1998.gada līdz sirds mazspējas diagnozei, nāvei vai līdz 2010.gada beigām. Pētījuma sākumā dalībnieki izpildīja aptaujas anketu ar 96 jautājumiem. Par rūpnieciski apstrādātu gaļu uzskatīja desas, aukstos kūpinājumus, asins pudiņus/ asinsdesas un citus līdzīgus produktus.

Pēc gandrīz 12 gadu novērošanas, pētnieki secināja.

  • Sirds mazspēju diagnosticēja 2891 vīrietim un tika konstatēti 266 nāves gadījumi sirds mazspējas dēļ.
  • Vīriešiem, kuri uzturā lietoja rūpnieciski apstrādātu sarkano gaļu (75 un vairāk grami dienā), bija par 28% augstākas sirds mazspējas attīstības risks nekā tiem, kuri ēda mazāk (25 vai mazāk grami dienā).
  • Vīriešiem, kuri ēda ļoti rūpnieciski apstrādātu sarkano gaļu bija divas reizes augstāks nāves risks sirds mazspējas dēļ, salīdzinot ar vīriešiem, kuri ēda mazāk pārstrādātu gaļu.
  • Par katriem ikdienas apēstajiem 50 gramiem (piemēram, 1 - 2 šķiņķa šķēles) apstrādātas gaļas sirds mazspējas risks pieauga par 8% un nāves risks sirds mazspējas dēļ pieauga par 38%.
  • Vīriešiem, kuri ēda rūpnieciski neapstrādātu gaļu netika novērots saslimstības pieaugums ar sirds mazspēju vai nāve sirds mazspējas dēļ.

Šī pētījuma rezultāti ir līdzīgi iepriekš veiktu pētījumu rezultātiem, kuros secināja, ka apstrādātas sarkanās gaļas lietošana uzturā sirds mazspējas attīstības risku paaugstina par 24%.

Pētnieki iesaka izvairīties no rūpnieciski apstrādātas gaļas lietošanas uzturā, lai mazinātu sirds mazspējas un citu sirds un asinsvadu slimību risku. Pētnieki lēš, ka līdzīgi rezultāti būs arī pētījumā ar sievietēm. 

Pirmavots: Joanna Kaluza, Agneta Åkesson, and Alicja Wolk. Processed and Unprocessed Red Meat Consumption and Risk of Heart Failure: A Prospective Study of Men. Circ Heart Fail., June 12 2014.