PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Alkohola lietošana paaugstina insulta risku vairāk nekā citi tradicionālie riska faktori

Doctus
Pusmūža gados vairāk nekā divu alkoholisko dzērienu izdzeršana ik dienu paaugstina insulta risku vairāk nekā tradicionālie riska faktori (augsts asinsspiediens un cukura diabēts), secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Stroke.

Zviedrijā veiktā pētījumā tika analizēta informācija par 11 644 pusmūža vecuma dvīņiem, visi dalībnieki tika novēroti 43 gadus, pētnieki salīdzināja efektus, ja alkohols tika lietots vairāk nekā 2 dzērieni dienā, un ja tas tika lietots mazāk kā puse dzēriena dienā. Gandrīz 30% no visiem pētījuma dalībnieku novērošanas laikā konstatēja insultu.

Analizējot vienšūnas dvīņu pārus, secināja, ka tie brāļi un māsas, kuriem bija insults, dzēra vairāk nekā tie, kuriem nebija insulta, norādot uz to, ka alkohola lietošana pusmūžā ietekmē insulta attīstību neatkarīgi no ģenētiskiem un citiem faktoriem.

Pētnieki secināja:

  • Tiem, kuri dzēra bieži un daudz (vairāk kā 2 dzērieni dienā) bija par 34% augstāks insulta risks, nekā tiem, kuri dzēra mazāk.
  • Tiem, kuri dzēra bieži un daudz, insults attīstījās vidēji 5 gadus agrāk, neatkarīgi no ģenētiskiem un citiem faktoriem.
  • Insulta risks alkohola lietotājiem bija augstāks, pat salīdzinot šo risku ar citiem zināmiem insulta riska faktoriem (augstu asinsspiedienu un cukura diabētu).

Šī pētījuma rezultāti saskan ar Amerikas Sirds asociācijas rekomendācijām, ka ir jāierobežo patērētais alkohols līdz 2 dzērieniem dienā vīriešiem un 1 dzērienam - sievietēm. 

Pirmavots: American Heart Association. Heavy drinking in middle-age may increase stroke risk more than traditional factors. ScienceDaily, 29 January 2015.