PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes uzlabo vēža pacientu izdzīvotības prognozes

Doctus
Fiziskās aktivitātes pēc vēža diagnozes apstiprināšanas, pat tad, ja iepriekš pacients ir bijis mazaktīvs, uzlabo pacienta izdzīvotības prognozes, secināts pētījumā.

Pētījumā tika analizēta saistība starp pirms un pēc diagnozes fiziskajām aktivitātēm un mirstību 5807 pacientiem ar diagnozi ļaundabīgs audzējs. Pacienti tika saklasificēti četrās grupās: fiziski aktīvi pirms diagnozes, fiziskās aktivitātes paaugstina pēc diagnozes, fiziskās aktivitātes samazina pēc diagnozes, fiziski neaktīvi.   

Salīdzinot ar neaktīviem pacientiem, fiziski aktīviem pacientiem visu cēloņu mirstība ir par 39 % zemāka (HR=0,61; 95 % TI [0,54 – 0,69]) un par 36 % zemāka mirstība no ļaundabīgiem audzējiem (HR=0,64; 95 % TI [0,56 – 0,73]). Pacientiem, kuri pirms vēža diagnozes ir bijuši neaktīvi, bet pēc diagnozes uzsāk fiziskās aktivitātes, samazinās visu cēloņu mirstība par 28 % (HR=0,72; 95 % TI [0,59 – 0,89) un vēža specifiskā mirstība arī samazinās par 28 % (HR=0,72; 95 % TI [0,57 – 0,91]), salīdzinot ar neaktīvajiem pacientiem.  Pacientiem, kuri ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas 3 – 4 reizes nedēļā, ir vislielākie izdzīvotības ieguvumi, tomēr arī 1 – 2 reizes nedēļā sniedz ievērojamus izdzīvotības uzlabojums, salīdzinot ar neaktivitāti.

Pētnieki secina, ka fiziskās aktivitātes pirms un pēc vēža diagnozes ir saistītas ar zemāku mirstības risku pacientiem ar ļaundabīga audzēja diagnozi.  Pētījums apliecina, ka pat neregulāras fiziskās aktivitātes ir labāk par neaktivitāti.

 

AVOTS: Cannioto Ram Dighe S, Mahoney MC, et al. Habitual recreational physical activity is associated with significantly improved survival in cancer patients: evidence from the Roswell Park Data Bank and BioRepository. Cancer Causes & Control, 28 November 2018.