PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Lielākā daļa uztura bagātinātāju neuzlabo sirds veselību un neaizkavē nāvi

Doctus
Apjomīgā pētījumā, kurā iekļāva 277 klīniskos pētījumus, pētnieki atklāja, ka gandrīz visi vitamīni, minerālvielas un citi uztura bagātinātāji vai diētas nav saistīti ar garāku dzīvi vai aizsardzību pret sirds slimībām.

Uztura bagātinātāju un uztura paradumu maiņas loma mirstības un kardiovaskulāro notikumu aizkavēšanā nav līdz galam skaidra. Tādēļ šī pētījuma mērķis bija noskaidrot uztura bagātinātāju un diētu efektu uz mirstību un kardiovaskulāriem iznākumiem pieaugušajiem.

Pētījumi tika atlasīti no datu bāzēm (PubMed, CINAHL, un Kohreina bibliotēka (līdz 2019.gada martam); ClinicalTrials.gov (līdz 2019.gada 10.martam). Divi neatkarīgi pētnieki veica datu atlasi, novērtēja kvalitāti un vērtēja šos pētījumus.

Analīzē tika iekļauti 9 sistemātiski pārskati un 4 jauni pētījumi, kuros dalībniekus atlasa pēc nejaušināšanas principa, kopumā analīzē iekļāva 277 pētījumus ar kopējo dalībnieku skaitu 992 129. Kopumā ģenerēja 105 meta-analīzes. Tika iegūts apstiprinājums, ka samazinot sāls patēriņu uzturā, samazinās visu cēloņu mirstība cilvēkiem ar normālu asinsspiedienu (RR=0,90; 95 % TI [0,85 – 0,95]) un samainās kardiovaskulārā mirstība pacientiem ar hipertensiju (RR=0,67; 95 % TI [0,46 – 0,99]). Zemākas kvalitātes pētījumi uzrādīja, ka omega-3 garo ķēžu polinepiesātināto taukskābju lietošana ir saistīta ar zemāku miokarda infarkta  (RR=0,92; 95 % TI [0,85 – 0,99]) un koronārās sirds slimības risku (RR=0,93; 95 % TI [0,89 – 0,98]). Folskābes lietošana bija saistīta ar zemāku insulta risku (RR=0,80; 95 % TI [0,67 – 0,96]), savukārt kalcija + D vitamīna lietošana bija saistīta ar paaugstinātu insulta risku (RR=1,17; 95 % TI [1,05 – 1,30]). Citu uztura bagātinātāju lietošana, piemēram, B6 vitamīns, A vitamīns, multivitamīnu, antioksidantu, dzelzs, un diētu ievērošana, piemēram, samazināts tauku daudzums uzturā, nav saistīti ar  zemāku mirstību vai kardiovaskulāro slimību iznākumiem.

Pētnieki secina, ka sāls samazināšana uzturā, omega-3 taukskābju un folskābes lietošana samazina dažu kardiovaskulāro notikumu risku, savukārt kalcijs kombinācijā ar D vitamīnu paaugstina insulta risku.

AVOTS: Khan SU, Khan MU, Riaz H, e al. Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes. Annals of Internal Medicine, 2019