PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pārāk mazi elpceļi varētu izskaidrot faktu, ka HOPS attīstās nesmēķētājiem

Doctus
Jauns plaušu anatomijas pētījums varētu izskaidrot faktu, kāpēc vienā gadījumā no četriem hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS) rodas cilvēkiem, kas nekad nav smēķējuši. Par šo pētnieki diskutējuši ilgstoši.

Pētījumā analizēja vairāk nekā 6500 pieaugušo datortomogrāfijas attēlus un atklāja, ka cilvēkiem ar relatīvi maziem elpceļiem uz viņu plaušu tilpumu — disanapsi — ir 8 × lielāka iespējamība, ka HOPS attīstīsies neatkarīgi no smēķēšanas paradumiem, salīdzinot ar cilvēkiem ar normāla izmēra elpceļiem.

Saistība starp disanapsi un HOPS saglabājas neatkarīgi no smēķēšanas statusa. Pētījumā analizēja arī cilvēkus, kas visu mūžu smēķējuši, bet kam nav HOPS, un secināja, ka šiem cilvēkiem ir lielāki elpceļi, nekā tika sagaidīts uz viņu plaušu tilpumu.

Atklājumi liecina, ka disanapse ir līdzīgi nozīmīgs HOPS riska faktors kā cigarešu smēķēšana. Tiek uzskatīts, ka disanapse rodas agrīnā dzīves periodā. Izpratni par disanapsijas bioloģisko pamatu nākotnē varētu izmantot agrīnas iejaukšanās stratēģiju izstrādē.

 

AVOTS: Smith BM, Kirby M, Hoffman EA, et al. Association of Dysanapsis With Chronic Obstructive Pulmonary Disease Among Older Adults. JAMA, 2020; 323(22): 2268.