PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījumā apstiprina saistību starp gripu un akūtiem kardiovaskulāriem notikumiem

Doctus
Pētījumā ar vairāk nekā 80 000 pieaugušo, kuri tika hospitalizēti ar gripu astoņu gripas sezonu laikā, secināja, ka 12 % pacientu attīstījās nopietnas sirds komplikācijas.

Pētījuma mērķis bija izvērtēt akūtu kardiovaskulāru notikumu un akūtas sirds mazspējas un akūtas išēmiskas sirds slimības risku pieaugušajiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu.

Šis bija šķērsgriezuma pētījums, kurā iekļāva ASV hospitalizētos laboratoriski apstiprinātos gripas pacientus par laika periodu 2010. – 2018.gads.

No 89 999 pieaugušajiem ar apstiprinātu gripu, 80 261 bija pieejama pilnīga informācija no medicīnas ierakstiem (mediānais vecums bija 69 gadi) un 11,7 % bija akūts kardiovaskulārs notikums. Biežākais novērotais notikums bija akūta sirds mazspēja (6,2 %) un akūta išēmiska sirds slimība (5,7 %). Lielāks vecums, smēķēšana, kardiovaskulāras slimības anamnēzē, cukura diabēts un nieru slimība ir statistiski ticami saistīti ar augstāku akūtas sirds mazspējas un akūtas išēmiskas sirds slimības risku pieaugušajiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu.

Populācijā balstītā pētījumā par pacientiem, kuri hospitalizēti ar gripu, secināja, ka 12 % pacientu pēc gripas bija akūts kardiovaskulārs notikums. Ārstiem būtu jārekomendē veikt pretgripas vakcināciju saviem pacientiem, īpaši tiem, kuriem ir hroniskas slimības, lai aizsargātu ne tikai no gripa, bet arī no akūtiem kardiovaskulāriem notikumiem.

AVOTS: Chow EJ, Rolfes MA, O'Halloran A, et al. Acute Cardiovascular Events Associated With Influenza in Hospitalized Adults. Annals of Internal Medicine, 2020