PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Farmācija

Zem “lietussarga”. KITIJA BLUMFELDE, farmaceite

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente KITIJA BLUMFELDE ir pārliecināta, ka izvēlējusies brīnišķīgu profesiju. Tā esot ļoti piemērota sievietei, viņa uzskata. Jo farmaceits, pirmkārt, sniedz palīdzību cilvēkiem — un palīdzēt ir sievietes misija. Otrkārt, darba apstākļi nav fiziski smagi, nav jāstrādā naktīs (izņemot dežurējošo aptieku). Un, treškārt, darbs ir radošs.

M. Lapsa

Sniega vilinājums

Flebologs Ints Ūdris, neiroloģe Daina Jēgere un farmaceits Artūrs Pozņaks ziemas nogurumu un tumšo vakaru garlaicību atgaiņā, brīvās stundas pavadot uz kalna. Kad priekšā redzi tikai trasi, aizmirstas gan saspringtā darbdiena, gan smagākie pacienti.

B. Vahere

Kā klīniskais farmaceits palīdz ārstam? INGA GŪTMANE

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas aptiekas vadītāja INGA GŪTMANE ir farmaceite trešajā paaudzē. Nu jau vairākus gadus Ingas sirdslieta un lielākā aizraušanās ir klīniskā farmācija. Pa šo laiku viņa ieguvusi bagātu informāciju par klīniskās farmācijas attīstību citās valstīs, kā arī kopā ar tuvākajiem domubiedriem Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātē īstenoto maģistra studiju programmu klīniskajā farmācijā no akadēmiskas pārveidojusi par profesionālu.

B. Vahere

Pērn palielinājies realizēto medikamentu apgrozījums aptiekās

Balstoties uz komersantu iesniegtajiem datiem, Zāļu valsts aģentūra (turpmāk - ZVA) izveidojusi 2012. gada Latvijas pilsētu vispārēja tipa aptieku TOP 20 (pēc pārdoto medikamentu apgrozījuma) un apkopojusi datus par aptieku tirgus sadalījumu pēc realizācijas apgrozījuma starp komersantiem - aptieku īpašniekiem. Salīdzinot ar 2011. gadu vispārēja tipa aptiekās realizēto medikamentu apgrozījums palielinājies par 3 % un sasniedzis 186.98 miljoni latu*.

Zāļu Valsts aģentūra

Zviedrijas aptiekās novērtē sirds slimību risku

Lielākā daļa patērētāju, kas Zviedrijas lielākajā aptieku ķēdē saņēma 20 minūšu sirds slimību riska novērtējumu, izteica atzinīgu novērtējumu par šādu iespēju un apgalvoja, ka tas ir palielinājis viņu interesi par iespējām uzlabot veselību un katrs trešais teica, ka pēc šīs pārbaudes ir palielinājis savas fiziskās aktivitātes un/ vai ēd veselīgāk, ziņo pētījuma rezultāti.

Doctus