Veselīgs uzturs palīdz saglabāt kognitīvās funkcijas

Doctus . | 2012. gada 3. janvāris

Diēta, kas ir bagāta ar vitamīniem un nepiesātinātajiem taukiem palīdz gados veciem cilvēkiem saglabāt kognitīvās funkcijas. Savukārt neveselīga diēta, kas veicina augstu transstaukskābju daudzumu plazmā, ir saistīta ar zemākiem kognitīvajiem rādītājiem un samazinātu kopējo smadzeņu apjomu, ziņo novērojuma pētījuma rezultāti.   

Gados veciem pieaugušajiem, kuriem nav demences, ir augsts B, C, D un E vitamīnu līmenis plazmā, kā arī augsts omega-3 tauksskābju līmenis ir labākas kognitīvās funkcijas un veselīgākas smadzenes, salīdzinājumā ar tiem, kuri lieto nepilnvērtīgu uzturu, kas paaugstina transstaukskābju līmeni plazmā un ir saistāms ar zemākiem kognitīvo funkciju rādītājiem un samazinātu kopējo smadzeņu apjomu. Katra standarta novirze plazmas transskābēs korelē ar 0,3 standarta novirzēm zemākos kognitīvo funkciju rādītājos.

Pētījumā tika iesaistīti 104 seniori (vidējais vecums bija 87 gadi), pētījuma gaitā tika testēti 30 plazmas biomarķieri saistībā ar diētu un kognitīvām funkcijām. 42 dalībniekiem tika veikta smadzeņu magnētiskā rezonanse.

Pēc biomarķieru sadalīšanas 8 grupās, kas izskaidro vairāk nekā 72% iespējamību, trīs grupas uzrādīja nozīmīgas izmaiņas smadzenēs un kognitīvajos rādītājos.

Augsts B (B1, B2, B6, folskābe un B12), C, D un E vitamīna līmenis plazmā ir pozitīvi saistīts ar kognitīviem rādītājiem, arī pēc samērošanas pēc vecuma, dzimuma, izglītības līmeņa un Alcheimera slimības riska marķiera APOE4. Savukārt augstam transtaukskābju līmenim plazmā ir negatīva korelācija ar kognitīviem rādītājiem.

Augsts vitamīnu profils ir saistīts ar labāku kopējo kognitīvo funkciju, izpildfunkciju, uzmanību un vizuālo funkciju, šie rezultāti saglabājās arī pēc samērošanas ar hipertensiju un depresiju (p

Augsts omega-3 tauksskābju daudzums neuzrādīja statistiski ticami augstākus kopējos kognitīvo funkciju rādītājus, tomēr uzrādīja labākus izpildfunkciju rādītājus abos samērošanas modeļos (p

Augsts transtaukskābju līmenis ir saistīts ar sliktāku kopējo kognitīvo funkciju un sliktāku atmiņu, uzmanību un valodas spējām abos modeļos (P

Magnētiskā rezonanse uzrādīja:

  • Augsts B, C, D un E vitamīna līmenis korelē ar lielāku kopējo smadzeņu tilpumu, kā rezultātā mazāku smadzeņu atrofiju (p
  • Augsts transtaukskābju līmenis ir saistīts ar mazāku kopējo smadzeņu tilpumu (p
  • Augsts omega-3 tauksskābju līmenis ir saistīts ar mazu baltās vielas hiperintensitāti.

Autori atzīmē, ka atšķirības magnētiskajā rezonansē neizskaidro saistību starp vitamīnu līmeni un kognitīvajiem rādītājiem. Izvērtējot pētījuma rezultātus jāatceras arī tas, ka pētījumā biomarķieri tika izvēlēti balstoties uz zināšanām par neirodeģenerāciju un izvēle var nebūt optimāla. Jāņem vērā arī citu jaucējfaktoru iespējamība.

Pirmavots: Bowman GL et al. Nutrients biomarker patterns, cognitive function, and MRI measures of bramin aging. Neurology. 2012.

 

Uz augšu ↑