PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cukura diabēts var sākties 20 gadus pirms diagnozes apstiprināšanas

Doctus
Agrīnas 2.tipa cukura diabēta pazīmes var identificēt vairāk kā 20 gadus pirms diagnozes, secināts pētījumā, kura rezultāti prezentēti šī gada Eiropas Diabēta pētījumu asociācijas ikgadējā sanāksmē Berlīnē.

Pētījumā laika periodā 2005. – 2016.gads tika iekļauti vairāk kā 27 000 pieaugušie (vidējais vecums bija 49 gadi) bez cukura diabēta pētījuma sākumā, un atklāja, ka paaugstināts glikozes līmenis tukšā dūšā, augsts ķermeņa masas indekss un izmainīta insulīna jutība ir atrodama vairāk kā 10 gadus pirms cukura diabēta vai prediabēta diagnozes konstatēšanas.

Pētījuma laikā tika konstatēti 1067 jauni 2.tipa cukura diabēta saslimšanas gadījumi. Pētījuma rezultāti pierāda, ka vairāki riska faktori ir biežāk izplatīti indivīdiem, kuriem vēlāk attīstās cukura diabēts, salīdzinot ar tiem, kuriem, neattīstās. Šie riska faktori ir ķermeņa masas indekss, glikozes līmenis tukšā dūšā un insulīna rezistence, un atšķirības laika gaitā palielinās. Piemēram, vidējais glikozes līmenis tukšā dūšā: 10 gadus pirms diagnozes 101,5 mg/dL tiem, kuriem vēlāk attīstās diabēts, pret 94,5 mg/ dL tiem, kuriem neattīstās diabēts; 5 gadus pirms diagnozes – 105 mg/dL pret 94 mg/ dL; un 1 gadu pirms diagnozes – 110 mg/ dL pret 94 mg/dL.

No 15 778 dalībniekiem ar normālu cukura līmeni pētījuma sākumā 4781 pētījuma laikā attīstījās prediabēts.

Pētījumi par profilaksi cilvēkiem ar prediabētu uzrāda, ka profilakse ir mazefektīva. Iespējams, ka šī pētījuma rezultāti pierāda, kādēļ tas tā ir – profilakse jāuzsāk daudz agrīnāk. Tā kā šis bija tikai novērojuma pētījums, tad jāturpina pētījumi, lai konstatētu cēloņu seku attiecību.

AVOTS: Diabetologia. Diabetes may begin more than 20 years before diagnosis. ScienceDaily. ScienceDaily, 4 October 2018.