Zemas uzturvērtības produktu lietošana saistīta ar vēža risku

Doctus . | 2018. gada 20. septembris

Lietojot uzturā pārtiku ar zemu uzturvērtību, palielinās vēža attīstības risks, secināts lielā Eiropas iedzīvotāju kohortā veiktā pētījumā.

Lai aizkavētu vai novērstu vēža un citu slimību attīstību, sabiedrībā jāveicina veselīga uztura principu ievērošana. Līdz šim tika veikti nacionāli/ reģionāli pētījumi par o, kā uzturs ietekmē vēža attīstību, bet šis bija pirmais tika liela mēroga pētījums, kurš tika veikts Eiropas populācijā.

Perspektīvā pētījumā iekļāva 471 495 pieaugušos (EPIC pētījums no 1992. līdz 2014.gadam; mediānais novērošanas laiks bija 15,3 gadi). Pētījuma laikā tika konstatēti 49 794 jauni vēža gadījumi (biežākās lokalizācijas: krūts (n=12 063), priekšdziedzeris (n=6745), kolorektālais (n=5806)). Uztura paradumi tika novērtēti, izmantojot standartizētas valstī specifiskas uztura novērtēšanas metodes. Katram produktam/ dzērienam tika novērtēts tā sastāvs, cik daudz kaloriju, cukura, piesātināto taukskābju, nātrija, šķiedrvielu un olbaltumvielu ir 100 g produkta. No tā produkti tika sadalīti divās kategorijās: produkti ar augstu uzturvērtību un produkti ar zemu uzturvērtību.

Pētnieki secināja, ka lietojot uzturā produktus ar zemu uzturvērtību, pieaug vēža attīstības risks (HR=1,07; 95 % TI [1,03 – 1,10]). Absolūtais vēža attīstības risks bija 81,4 uz 10 000 persongadiem uzturā lietojot produktus ar zemu uzturvērtību pret 69,5 uz 10 000 persongadiem, uzturā lietojot produktus ar augstu uzturvērtību. Atsevišķām vēža lokalizācijām tika novērots augstāks attīstības risks, uzturā lietojot produktus ar zemu uzturvērtību: kolorektālais vēzis, kuņģa, plaušu vēzis vīriešiem, aknu vēzis un kruts vēzis sievietēm pēc menopauzes.

Galvenais pētījuma ierobežojums ir tas, ka uztura paradumi tika balstīti pašu dalībnieku ziņotajā informācijā. Tomēr ņemot vērā pētījuma ierobežojumus, pētnieki secina, ka pārtikas produktu ar zemu uzturvērtību lietošana ikdienas uzturā ir saistīta ar paaugstinātu vēža attīstības risku.

 

AVOTS: Deschasaux M, Huybrechts I, Murphy N, et al. Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlying the Nutri-Score label and cancer risk in Europe: Results from the EPIC prospective cohort study. PLOS Medicine, 2018; 15 (9): e1002651.

Uz augšu ↑